Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2012 10:07

Μεγάλες οι ζημιές στη συκοπαραγωγή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεγάλες οι ζημιές στη συκοπαραγωγή

Είναι μεγάλες οι ζημιές στα σύκα και ποσοτικά και ποιοτικά, επιβεβαιώνουν οι παραγωγοί στο Μάνεσι, ένα από τα πιο μεγάλα χωριά παραγωγής σύκων στη Μεσσηνία. Οι παραγωγοί που νιώθουν ντροπή για την πτώση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια, περιμένουν την αποζημίωση, παρατηρούν ότι το σύκο είναι πολύ καλό εισόδημα και ζητούν αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και αρδευτικό έργο.

Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, νέος παραγωγός, εκτόμησε ότι «φέτος η παραγωγή έχει την περσινή ζημιά που ήταν 20%, συν άλλο 20% με 25%. Και η ποιοτική ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν στους 10 τόνους σύκα έκανε κάποιος 3 - 4 τόνους πρώτα, φέτος θα κάνει 2». Για την αιτία της ζημιάς και το μέλλον της συκοπαραγωγής παρατήρησε: «Πρωταρχικό ρόλο έπαιξε ο καύσωνας. Αν δε γίνει αρδευτικό έργο και είναι πολύ εύκολο εδώ με λιμνοδεξαμενή, η καλλιέργεια βαδίζει προς το τέλος της. Για μας που έχουμε απομείνει, είναι σημαντικό εισόδημα τα σύκα, διότι έχει κάθε χρόνο εισόδημα. Τα κτήματα, όμως, είναι σε ανθρώπους πάνω από 60 ετών και τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε ελαιώνες ή πολλά είναι και συγκαλλιέργεια».

Ο Τάσος Κατσίποδας από το Τρίκορφο που παρέδιδε σύκα στο απεντομωτήριο στο Μάνεσι εξέφρασε παράπονα πως «μας έκαναν διαχωρισμό στις κατηγορίες των σύκων προς όφελος των εμπόρων και της Συκικής. Μας το ρίχνουν όλο για τρίτο και μετά κάνουν διαλογή και βγάζουν και πρώτο». Συμφώνησε πως «έχει γίνει μεγάλη ζημιά από τον καύσωνα και ποσοτικά και ποιοτικά. Είναι μικρά τα σύκα, δεν έχουν μέλι και δε σηκώνουν βάρος». Για τη σημασία και το μέλλον της παραγωγής ανέφερε: «Είναι η καλύτερη καλλιέργεια, το καλύτερο εισόδημα. Αποδίδει κάθε χρόνο και μπορεί να κρατήσει τη νεολαία. Να γίνουν νέες φυτεύσεις, γιατί τα δέντρα έχουν γεράσει».

Ο υπεύθυνος του απεντομωτηρίου Νίκος Παπαγιαννόπουλος επιβεβαίωσε ότι «είναι αρκετά μειωμένη η παραγωγή και η ποιότητα» και πρόσθεσε: «Δεν είναι όπως τα άλλα χρόνια, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, του καύσωνα, της συνεχόμενης ανομβρίας και της συνεχόμενης ζέστης. Ο κόσμος περιμένει αποζημίωση για να βγάλει τα έξοδά του».

 Ο Τάσος Τσίχλης χαρακτήρισε την κατάσταση χάλια και παρατήρησε: «Εχουμε πάθει μεγάλη ζημιά με τον καύσωνα και ποσοτικά και ποιοτικά. Δε βγαίνουν στο βάρος. 

Εχουμε κάνει αιτήσεις στον ΕΛΓΑ και περιμένουμε το μάνα εξ ουρανού». Επεσήμανε ότι τα σύκα «είναι καλό εισόδημα, καλύτερο και από το λάδι. Η συκιά σου δίνει κάθε χρόνο» και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Το Μάνεσι έκανε 7 εκατομμύρια κιλά και έχει φθάσει να κάνει 200 τόνους».

Ο Χρήστος Καλογερόπουλος παρατήρησε ότι «ντρεπόμαστε να πάμε στο αποστειρωτήριο, καθώς πάμε 5 - 5 τσουβάλια, ενώ παλιότερα πηγαίναμε 50 - 50». Ανέφερε πως «είναι χάλια αδιόρθωτα» και δείχνοντας την εικόνα του καφενείου σημείωσε: «Δε βλέπεις τον κόσμο που είναι εδώ, στο καφενείο; Πέρα από την αναδιάρθρωση χρειάζεται νερό για να ποτιστούν τα εδάφη».

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος συμφώνησε ότι «είναι τεράστιες οι ζημιές, δεν μπορούμε να τις υπολογίσουμε» και πρόσθεσε: «Η ζημιά είναι εξελισσόμενη, λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών όσο και πάει και φθείρεται το σύκο πάνω από τη συκιά. Στο τέλος θα φανεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς». Αναγνώρισε ότι «το σύκο είναι πολύ καλό εισόδημα» και σημείωσε: «Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση της καλλιέργειας. Εγινε κάποτε, αλλά δεν έγινε σωστά, στις περιοχές που μπορούσε να ευδοκιμήσει».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER