Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 08:50

Στους 1.500 τόνους η παραγωγή σύκου στη νότια Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Στους 1.500 τόνους η παραγωγή σύκου στη νότια Πελοπόννησο

 

Μειωμένη είναι τελικά και φέτος η παραγωγή σύκου στη Μεσσηνία και τη νότια Πελοπόννησο.

“Αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, σε λίγο το σύκο θα είναι είδος υπό εξαφάνιση”, τόνισε χαρακτηριστικά στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαγεωργίου μας ενημέρωσε ότι “1.580 τόνοι έχουν μπει μέχρι τώρα στα αποστειρωτήρια της Συκικής. Και μαζί με τα απόσυκα και κάποιες ποσότητες που πουλήθηκαν εκτός συνεταιρισμού, εκτιμάται πως η φετινή παραγωγή ήταν κοντά στους 1.800 τόνους”.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι “μικροί τυποποιητές, παραγωγοί που τυποποιούν, πωλούν σύκα χωρίς πιστοποίηση κι έλεγχο”. Και παρατήρησε, διαφωνώντας με τη συγκεκριμένη κίνηση, πως “το σύκο είναι ιδιαίτερο προϊόν. Χρειάζεται αποθήκευση, απεντόμωση, πιστοποίηση και έλεγχο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας”.

Επεσήμανε ότι “μέχρι τώρα 1.300 τόνοι έχουν φύγει από τα απεντομωτήρια και έχουν εξαχθεί ή τυποποιούνται. Σε 20 περίπου ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος εργασιών της φετινής συκοκαλλιέργειας”.

Για τη συνεχιζόμενη μείωση των σύκων και τη φετινή χρονιά, ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι “είχαμε ζημιά και από την πτώση των σύκων, την ελλιπή γονιμοποίηση και τον καύσωνα που εξαιτίας του τα σύκα ήταν μικρά ή κάποια περιβόλια δε μάζεψαν καθόλου σύκα. Είναι γερασμένα και τα κτήματα”.

Διευκρίνισε πως “είναι 4η - 5η χρονιά που δεν πάμε καλά με τα σύκα. Και τελευταία δεν πάνε και οι ελιές καλά. Είναι οι τιμές χαμηλά στο ελαιόλαδο και φέτος με τις λασποβροχές τον Απρίλιο, το κρίσιμο διάστημα της ανθοφορίας, δεν έδεσαν οι συκιές, οι ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα”.

Οσον αφορά τις συνέπειες και τους κινδύνους από τη συνεχή μείωση της παραγωγής, παρατήρησε ότι “με τη μειωμένη παραγωγή σύκων τα τελευταία χρόνια, αν φέτος είχαμε την παραγωγή που περιμέναμε, πιθανόν τα σύκα να έμεναν απούλητα. Αν δεν έχουμε ποσότητες να διαθέσουμε, οι πελάτες θα στραφούν αλλού, δεν θα μείνει η αγορά χωρίς σύκα. Υπάρχει κίνδυνος να βγάλουμε σύκα σε μια καλή χρονιά και να μείνουν απούλητα”.

Για την προοπτική της συκοκαλλιέργειας ο πρόεδρος της Συκικής παραδέχθηκε ότι “με το ρυθμό που πάμε, όσο και να το παλεύει ένας παραγωγός, οι συκιές δεν μπορούν να βγάλουν περισσότερα σύκα” και τόνισε: “Μόνο η αναδιάρθρωση μπορεί να δώσει λύση για να βγάλουμε και ποσότητα και ποιότητα. Σε λίγο το σύκο θα είναι είδος υπό εξαφάνιση”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER