Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 09:48

Καλή ποσοτικά και ποιοτικά η χρονιά για το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

“Φαίνεται ότι η Μεσσηνία θα έχει μια ικανοποιητική ελαιοκομική χρονιά από άποψη παραγωγής και ποιότητας, αν φυσικά εξελιχθεί ομαλά από άποψη μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών μέχρι την αρχή της συγκομιδής”.

Την εκτίμηση αυτή έκανε στην “Ε” ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να έχει και τα ίδια αποτελέσματα στις τιμές.

Ο κ. Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι πήγε πολύ καλά το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, και επεσήμανε πως οι παραγωγοί που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τους ελαιώνες τους - και αν διαπιστώσουν προσβολές γόνιμες από 3% έως 5%, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με δικά τους μέσα.

Ειδικότερα, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Φέτος τα πράγματα πήγαν αρκετά ικανοποιητικά μέχρι τώρα που ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί. Στην περιοχή μας από τα 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα προστατεύουμε τα 9 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 90%. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 160 περίπου κοινότητες, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν 3 έως 4 ψεκασμοί. Τέσσερις ψεκασμοί στις περισσότερες παραλιακές περιοχές, 3 ψεκασμοί στην πλειοψηφία των περιοχών και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις 2 ψεκασμοί στις κοινότητες της ενδοχώρας, όπου οι συνθήκες του μικροκλίματος είναι τέτοιες που δεν ευνόησαν τη δυναμική των πληθυσμών του εντόμου”.

Ο κ. Κυριακόπουλος ενημέρωσε ότι “όσον αφορά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα από δειγματοληψίες που πραγματοποιεί το προσωπικό της υπηρεσίας, σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, Αύγουστο - Σεπτέμβριο και Οκτώβριο φαίνεται ότι η κατάσταση στην πλειοψηφία των περιοχών είναι με μηδενικές προσβολές. Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή και σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί ίσως καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να επισκέπτονται τακτικά τους ελαιώνες τους και τη στιγμή που διαπιστώνουν προσβολές γόνιμες από 3% έως 5% να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με δικά τους μέσα.

Οι τελευταίες δακοσυλλήψεις στο σύνολο των περιοχών -δακοσυλλήψεις μέχρι το τέλος του μήνα- δείχνουν γενικά μικρούς πληθυσμούς, με εξαίρεση κάποιες παραλιακές περιοχές  όπου η δυναμική των πληθυσμών, λόγω των συγκεκριμένων κλιματολογικών συνθηκών, δείχνει ότι είναι αυξημένη”. Ο διευθυντής παρατήρησε πως “σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, προκειμένου να κάνουν τακτικούς ελέγχους και να λειτουργήσουν όπως είπαμε” - και διευκρίνισε: “Οσον αφορά το κομμάτι των ψεκασμών, στην περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ελιάς και να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια το χρονικό διάστημα μεταξύ της επέμβασης και της συγκομιδής”.

Εξήγησε ότι “η παρουσία ιχνών, υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ελαιόλαδο είναι ένα από τους σημαντικούς κινδύνους στην αγορά. Πλέον οι καταναλωτές της Κεντρικής όλαολάδου, του ελληνικού και του μεσσηνιακού, ελέγχουν αυστηρά την παρουσία των συγκεκριμένων υπολειμμάτων - και στην περίπτωση της παρουσίας τους υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε το προϊόν, όχι μόνο να είναι ασφαλές για τον καταναλωτή, αλλά να μη δημιουργεί προβλήματα και στην αγορά.

Επίσης, θα πρέπει κατά τη συγκομιδή να είναι προσεκτικοί στη χρήση αποκλειστικά και μόνο φυτικών λιπαντικών για τα αλυσοπρίονα, προκειμένου να αποφεύγεται η παρουσία ιχνών υδρογανανθράκων ορυκτελαίου στο ελαιόλαδο. Αλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας επιμολυντής που δημιουργεί προβλήματα στο ελαιόλαδο. Και κει οι παραγωγοί θα πρέπει να μην κλαδεύουν με μεγάλες τομές κατά τη συγκομιδή ή θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυτικά λιπαντικά στις λιπάνσεις των αλυσοπρίονων”.

Ο κ. Κυριακόπουλος επανέλαβε για τους παραγωγούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή, πως “δεν τελειώνει εδώ η ιστορία με το δάκο. Θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου, την ωριμότητά του και αναλόγως να πράττουν”.

Σημείωσε ότι “πλέον τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι σαφές ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταστήσει την ελαιοκαλλιέργεια μία δύσκολη πλέον καλλιέργεια, όσον αφορά τα θέματα φυτοπροστασίας. Δεν είναι η παλιά καλλιέργεια που θεωρούσαν ότι μπορεί εύκολα με 3 - 4 βασικές καλλιεργητικές εργασίες από την πλευρά των παραγωγών να έρθει σε πέρας. Απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ενημέρωση και επεμβάσεις όπου και όσο χρειάζονται, γιατί θα πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν από την παρουσία αυτών των επικίνδυνων επιμολυντών που είπα προηγουμένως”.

Ολοκληρώνοντας, ο διευθυντής επεσήμανε ότι “όλα αυτά συνεξεταζόμενα δείχνουν ότι αναμένουμε μια ικανοποιητική ελαιοκομική περίοδο, με καλή ποιότητα ελαιόλαδου. Τα δείγματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι όχι απλώς ενθαρρυντικά, αλλά εξαιρετικά. Το ελαιόλαδο της ποικιλίας μαυρολιάς που καλλιεργείται στο θύλακα Πυλίας και Τριφυλίας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τα κορωνέικα τα λάδια που έχουν βγει, είναι και αυτά πολύ χαμηλών οξυτήτων και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις κάποιων ειδικών με τα οργανοληπτικά, δείχνουν και κει ανάλογα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι όσον αφορά την ελαιοπεριεκτικότητα θα έχουμε μια καλή χρονιά. Υπάρχουν βέβαια περιοχές όπου έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ξηρασία. Εκεί έχουμε ελαιόκαρπο μικρού μεγέθους, μεταχρωματισμό εξαιτίας της ανομβρίας. Ελπίζουμε οι βροχές που έπεσαν χθες και αυτές που θα ακολουθήσουν να βελτιώσουν λίγο τα αποτελέσματα. Δεν είναι όμως πάρα πολλές αυτές οι περιοχές. Στις περισσότερες οι βροχές του Σεπτεμβρίου έχουν ευεργετικό χαρακτήρα στην εξέλιξη του ελαιοκάρπου.

Δεν είχαμε την ανάλογη χρονιά του 2017, όσον αφορά το μέγεθος της καρποφορίας, γιατί υπήρξαν κάποιες περιοχές όπου η καρπόδεση δεν ήταν αναμενόμενη εξαιτίας κυρίως αβιοτικών και δευτερευότως βιοτικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται πως η Μεσσηνία ότι θα έχει μια ικανοποιητική χρονιά από άποψη παραγωγής και ποιότητας, αν φυσικά εξελιχθεί ομαλά από άποψη μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών μέχρι την αρχή της συγκομιδής - κι ελπίζω να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα στις τιμές”.

Γ.Σ.