Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 20:34

Αύξηση των επιδοτήσεων ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την

 

Ενίσχυση των επιδοτήσεων από 1.000 ως 3.000 ευρώ και ενίσχυση του ποσού χρηματοδότησης για τους νέους αγρότες ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Ζητεί επίσης από το υπουργείο να διεκδικήσει αυξήσεις από τη νέα ΚΑΠ και μέτρα προστασίας του αγρότη.

Σε σχετική τους ανακοίνωση σημειώνουν: «Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, με αφορμή δημοσιεύματα και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπου προβλέπεται μεταβατικό καθεστώς, μείωση -5% στις άμεσες ενισχύσεις (επιδοτήσεις), μείωση -15% στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (νέοι αγρότες) και δεν διευκρινίζει τους δικαιούχους των ενισχύσεων θέλει να απευθυνθεί προς όλους τους συναδέλφους αγρότες και να τονίσει ότι σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, ασθένειες των ελαιώνων και των διαφόρων καλλιεργειών και τα συνολικότερα προβλήματα του αγροτικού χώρου, ο Ελληνας αγρότης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό καθώς πολύ δύσκολα θα επιβιώσει αφού στα πάσης φύσεως αγροτικά προϊόντα οι τιμές (και οι επιδοτήσεις παλαιά και νέα ΚΑΠ) συμπιέζονται διαρκώς προς τα κάτω και τα δεδομένα προς το παρόν δεν δείχνουν τάσεις ανάκαμψης.

Η άμεση ενίσχυση, κοινώς επιδότηση, είναι άκρως απαραίτητη στην αγροτική παραγωγική διαδικασία, πρέπει να ενισχυθεί και όχι να μειωθεί, καθώς η καταβολή της, τους μήνες Οκτώβριο (προκαταβολή) και Δεκέμβριο (εξόφληση) βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή της ελαιοσυγκομιδής, όπως π.χ. κάλυψη εργατικού κόστους, συντήρηση μηχανημάτων. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προτείνει την ενίσχυση όλων των επιδοτήσεων από 1.000 έως 3.000 ευρώ, οι οποίες θα είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες και πρόσβαση σε χρηματοδότηση μ’ ευνοϊκούς όρους (όπως χαμηλό επιτόκιο και δόση προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες του Ελληνα αγρότη) για την αγορά γης και γεωργικού εξοπλισμού. Επίσης, τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (νέοι αγρότες), μέσω των οποίων γίνεται η εγκατάσταση νέων γεωργών στην εγκαταλελειμμένη ελληνική ύπαιθρο, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προτείνει την ενίσχυση του ποσού χρηματοδότησης καθώς και την αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης, ώστε να ενταθούν περισσότεροι αγρότες και γενικώς να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης του επαγγέλματος του αγρότη, της παραγωγικής διαδικασίας και όχι κίνητρα εγκατάλειψης της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου.

Το προσεχές διάστημα στις Βρυξέλλες θα γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μ' ένα από τα θέματα προς συζήτηση να είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ο καθορισμός των δικαιούμενων ενισχύσεων της Ελλάδας στο προγραμματικό διάστημα 2021-2027. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προτείνει στον κύριο υπουργό Γεωργίας να διεκδικήσει αυξήσεις στις άμεσες ενισχύσεις και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και κίνητρα / δέσμη μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση του Ελληνα αγρότη, καθώς η επιβίωση της αγροτιάς ισοδυναμεί με την επιβίωση της ίδιας της χώρας.

Ολοκληρώνοντας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων καλεί το υπουργείο Γεωργίας να επιδείξει αποφασιστικότητα, να διεκδικήσει αυξήσεις στη νέα ΚΑΠ, μέτρα προστασίας του αγρότη και να πάψει να μας θεωρεί πολίτες β' κατηγορίας, καταπατητές, φοροφυγάδες, μεγαλοεπιχειρηματίες και τους χώρους εργασίας μας -τα χωράφια μας- ως σαλέ στην Ελβετία».