Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 09:01

Χαμηλή ζήτηση και περυσινά ευρωπαϊκά αποθέματα:  Συγκράτηση τιμής για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Χαμηλή ζήτηση και περυσινά ευρωπαϊκά αποθέματα:  Συγκράτηση τιμής για το ελαιόλαδο

 

Η χαμηλή ζήτηση και τα μεγάλα περυσινά ευρωπαϊκά αποθέματα των 859.000 τόνων συγκρατούν την τιμή του ελαιόλαδου, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους επιτήδειους να σπεκουλάρουν και ν’ αγοράσουν κοψοχρονιά το προϊόν από όσους παραγωγούς έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματα.

Εν μέσω φημών για μελλοντική τιμή κοντά στα 2 ευρώ το κιλό, στη Μεσσηνία μόνο το ΠΟΠ Καλαμάτα πιάνει πάνω από 3 ευρώ. Αρκετές αγοραπωλησίες γίνονται μεταξύ 2,50 και 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ το φετινό λάδι υψηλής οξύτητας με δυσκολία αγγίζει τα 2,30 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά είναι αντιφατικά και -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- κανένας δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβλέψει την πορεία της τιμής του ελαιόλαδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες παραγωγούς χώρες.

Η έναρξη αποθεματοποίησης στην Ευρώπη και η καταστροφή μεγάλου μέρους της ελαιοπαραγωγής από το δάκο στην Κρήτη, καθώς και οι φήμες για "συμφωνία τιμών" μεταξύ Ιταλών και Ισπανών, είναι μερικές μόνο από τις ειδήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και επηρέασαν την αγορά, η οποία έτσι κι αλλιώς υποφέρει εξαιτίας της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ μεγάλων αγοραστών και μικροπαραγωγών.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι και η τιμή του ιταλικού ελαιόλαδου κινείται πτωτικά στην έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου. Η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιταλικού ελαιόλαδου την 1η Νοεμβρίου άγγιξε τα 4,29 ευρώ το κιλό (20,9% μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή). Η υψηλότερη τιμή παραγωγού για φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταγράφηκε στο Παλέρμο όπου άγγιξε τα 5,15 ευρώ το κιλό, και ή χαμηλότερη στο Λέτσε όπου δεν ξεπέρασε τα 3,20 ευρώ.

Στην Ιταλία η ενημερωτική ιστοσελίδα Teatro Naturale φέρνει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για "συμφωνία τιμών" μεταξύ ιταλικών και ισπανικών μεγάλων επιχειρήσεων, με στόχο να "διορθώσουν" τις τιμές ελαιόλαδου κοντά στα 2,50 ευρώ το κιλό για το ιβηρικό και στα 3,20 ευρώ για το ιταλικό.

Τέλος, η agronews.gr επισημαίνει πως "είναι εντυπωσιακό ότι, χωρίς να γραφτεί κάτι, από την Κρήτη ως την Πελοπόννησο συνομιλητές της Agrenda έδειχναν να γνωρίζουν από καιρό για την εκπλήρωση, στις 15 Νοεμβρίου, συμβολαίου στην Ιταλία στην τιμή των 2,10 ευρώ το κιλό, με ελαιόλαδο από την Τυνησία".

Θ.Λ.


NEWSLETTER