Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 12:49

Κώστας Κατσούλης πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας: "Η κομματικοποίηση απαξίωσε το συνεταιριστικό κίνημα"

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Κώστας Κατσούλης πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας: "Η κομματικοποίηση απαξίωσε το συνεταιριστικό κίνημα"

 "Η κομματικοποίηση και η κακοδιαχείριση φταίνε για την απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και για την κακή οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ", τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος του νέου συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης. Σημειώνει πως "είμαστε αποφασισμένοι με αλλαγή νοοτροπίας και με σωστή διαχείριση να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παραγωγών, για να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο αγροτικό συνεταιρισμό".

Ο Κ. Κατσούλης ενημερώνει ότι «το πόρισμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (για την ΕΑΣ) συζητήθηκε στο προσωρινό Δ.Σ. και αφορά πλέον τη Δικαιοσύνη». Παρατηρεί, τέλος, ότι «το συνεταιριστικό κίνημα είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά. Είναι το απαραίτητο δίχτυ προστασίας του αγρότη».

 

- Εχει μέλλον η ΕΑΣ Μεσσηνίας ως πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός; Ηταν η καλύτερη λύση;

«Για το μέλλον της ΕΑΣ Μεσσηνίας υπήρχαν δύο επιλογές με το νόμο 4015/2011. Η μία επιλογή ήταν να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό και η άλλη να μετατραπεί σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη. Με τις συνθήκες που επικρατούν στο συνεταιριστικό κίνημα του νομού μας, η επιλογή μας για μετατροπή της ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ήταν μονόδρομος. Ετσι οδηγηθήκαμε στη σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης».

 

- Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε ότι εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο οι συνεταιρισμοί-"σφραγίδες"; 

«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που συγχωνεύονται με την πρώην ΕΑΣ δεν είναι συνεταιρισμοί-"σφραγίδες", αλλά συνεταιρισμοί με περιουσιακά στοιχεία και μέλη ενεργούς παραγωγούς. Μεγάλη μερίδα απ’ αυτούς είναι σταφιδοπαραγωγοί που παρέδιδαν ανέκαθεν το προϊόν τους στη συνεταιριστική οργάνωση».

 

- Τι φταίει για την απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και για την κακή οικονομική κατάσταση της Ενωσης;

«Η κομματικοποίηση και η κακοδιαχείριση που οδήγησαν τελικά στην έλλειψη εμπιστοσύνης των αγροτών στις οργανώσεις τους».

 

- Τι λέτε στους υπαλλήλους της Ενωσης που είναι επί μήνες απλήρωτοι;

«Για να ανταποκρίνεται ο αγροτικός συνεταιρισμός στις υποχρεώσεις του, πρέπει να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και από ζημιογόνος που είναι σήμερα να μετατραπεί σε κερδοφόρο».

 

Η εμπιστοσύνη των παραγωγών

 

- Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την Ενωση. Δεν έχει ένα δίκιο, μετά από τα όσα βλέπει για την προβληματική λειτουργία της;

«Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να μας εμπιστευθούν οι παραγωγοί και αυτό έχουμε βάλει σαν στόχο. Είμαστε αποφασισμένοι με αλλαγή νοοτροπίας και με σωστή διαχείριση να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παραγωγών, για να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο αγροτικό συνεταιρισμό».

 

- Με τα πορίσματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τι θα γίνει; Θα συζητηθούν στο Δ.Σ. της Ενωσης; Θα αποδοθούν ευθύνες;

«Το πόρισμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συζητήθηκε στο προσωρινό Δ.Σ. στις 14-8-12. Το θέμα αυτό αφορά πλέον τη Δικαιοσύνη».

 

- Ολα αυτά τα χρόνια ο αγροτικός τομέας της χώρας στηριζόταν στις επιδοτήσεις. Δεν ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθεί αυτό το μοντέλο;

«Με τη νέα ΚΑΠ το 2013 οι επιδοτήσεις όπως διαφαίνεται θα μπουν σε νέες βάσεις. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να ενισχύεται η παραγωγή και όχι να αποθαρρύνεται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα».

 

- Το ελαιόλαδο είναι το "χρυσάφι" του τόπου μας, αλλά αυτό έχει μείνει στα λόγια. Τι πρέπει να γίνει, ώστε αυτό να γίνει πράξη;

«Η εξασφάλιση της ποιότητας, η ονομασία προέλευσης, η τυποποίηση και η οργανωμένη προώθηση του προϊόντος θα φέρουν το σωστό αποτέλεσμα».

 

- Η επέκταση του ΠΟΠ "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία θα βελτιώσει  την κατάσταση, και πόσο;

«Είναι θέμα σωστής διαχείρισης. Από μόνο του το μέτρο αυτό δε θα φέρει αποτέλεσμα».

 

- Τα τελευταία χρόνια η σταφίδα ανεβαίνει σαν εισόδημα και στο νομό μας. Μπορεί να αποτελέσει και πάλι σημαντική καλλιέργεια και να στηρίξει τον αγρότη;

«Η σταφίδα παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί ως "μαύρος χρυσός" για την ελληνική οικονομία και εθεωρείτο ως εθνικό προϊόν. Ακολούθησε συρρίκνωση της καλλιέργειας και της παραγωγής. Η σταδιακή άνοδος της τιμής της σταφίδας τα τελευταία χρόνια και η διάθεσή της στην αγορά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλλιέργειά της».

 

- Οι ελιές Καλαμών ως καλλιέργεια έχει υποβαθμιστεί στη Μεσσηνία. Αξίζει τον κόπο να αναβαθμιστεί και να πάρει τη θέση που είχε παλιά στον τόπο μας;

«Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας από το 1993 έχει κατοχυρώσει την ένδειξη "Ελιές Π.Ο.Π. Καλαμάτας". Το όνομα αυτό είναι παγκόσμια γνωστό και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη διεθνή αγορά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα και να λύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από το σφετερισμό της ονομασίας».

 

- Ο κομματισμός έβλαψε το συνεταιριστικό κίνημα. Τι πρέπει να γίνει, για να αποτελέσει οριστικά παρελθόν;

«Αναμφίβολα το έβλαψε και πρέπει να αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Ο νέος συνεταιρισμός πρέπει να λειτουργήσει με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των μελών του και γενικότερα των παραγωγών».

 

- Ολο οι ίδιοι και οι ίδιοι ασχολούνται με τους συνεταιρισμούς και την Ενωση. Δεν ήρθε η ώρα για ανανέωση προσώπων και ιδεών;

«Το πρόβλημα δεν είναι αν είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι, αλλά αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η ανανέωση προσώπων και ιδεών είναι φυσική εξέλιξη».

 

- Ο κόσμος έχει αγανακτήσει με την κατάσταση που βιώνει. Τι φταίει που φτάσαμε σ’ αυτή την τραγική κατάσταση ως χώρα;

«Ζήσαμε μια εποχή τεχνητής ανάπτυξης που στηριζόταν σε σαθρές βάσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και τελικά την παρακμή».

 

- Τι λέτε στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά και να ασχοληθούν με τη γη;

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κάποιος αποδοτικά με τη γεωργία. Δεν πρέπει να επιστραφεί στα χωριά μόνο το αποτέλεσμα της οικονομικής χρήσης».

 

Τι ζητάει από κράτος και αυτοδιοίκηση

 

- Τι έργα αγροτικών υποδομών θα ζητούσατε από τον υπουργό και τον περιφερειάρχη;

«Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με τα απαραίτητα έργα υποδομής πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας».

 

- Τελικά, είστε αισιόδοξος για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος ή φοβόσαστε για τη διάλυσή του;

«Πιστεύουμε ότι το συνεταιριστικό κίνημα είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά. Γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, διασφαλίζει το αγροτικό προϊόν και το προωθεί στην αγορά. Με λίγα λόγια είναι το απαραίτητο δίχτυ προστασίας του αγρότη. Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος».

 


Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας ιδρύθηκε το 1987 από τη συνένωση των 7 ενώσεων συνεταιρισμών του νομού και είχε 244 μέλη πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και 26.000 φυσικά μέλη. Στόχος της ήταν πάντα η διαφύλαξη των συμφερόντων των συνεταιρισμένων μελών της και της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που παράγονται στη Μεσσηνία. Ιδιαίτερο βάρος όλα αυτά τα χρόνια δίνεται στην τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων αυτών, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά Καλαμών και η κορινθιακή σταφίδα. 

Η ΕΑΣ Μεσσηνίας διαθέτει 3 σύγχρονα τυποποιητήρια - συσκευαστήρια, ελαιόλαδου, ελιάς και σταφίδας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, συνοδευόμενα από διακριτούς στεγασμένους αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Λόγω του ιδιαίτερου βάρους που δίδεται στον τομέα των τροφίμων έχει εγκαταστήσει πρότυπο χημείο πλήρως εξοπλισμένο.

Χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες μόνο προϊόντα από τη Μεσσηνία και ειδικά προερχόμενα από τους συνεταιριστές της, ώστε να διαφυλάττει την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος, Είναι από τις πρώτες ενώσεις στην Ελλάδα που διαθέτει πιστοποίηση κατά ISO 9001, πιστοποιημένο από την TUV Γερμανίας και φάκελο HACCP.  

Στις 17 Μαρτίου με συντριπτική πλειοψηφία η γενική συνέλευση της ΕΑΣ αποφάσισε τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό και καθόρισε τη μερίδα στα 300 ευρώ. 

Στις 30 Ιουνίου στην πρώτη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού της Ενωσης ορίστηκε το 11μελές προσωρινό Δ.Σ. κι εγκρίθηκε το καταστατικό της οργάνωσης, που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας για επικύρωση.

Σχόλια  

0 # Ν.Κ. 22-09-2012 18:23
Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλοί Πρόεδροι- Αγροτοσυνεταιρι στές σε όλη την ελληνική περιφέρεια, οι οποίοι είναι: συστηματικά ενημερωμένοι, διορατικοί,με κοφτερό μυαλό, αποφασιστικοί, δίπλα στους παραγωγούς και προπάντων χωρίς πισωγυρίσματα, ώστε να αντιστρέψουν την κατάσταση και να ξεπεράσουν έτσι τα όποια αδιέξοδα έχουν δημιουργηθεί στους συνεταιρισμούς. ..
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER