Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 09:03

Στο φόρτε η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία: Καλή ποιότητα αλλά χαμηλή η τιμή του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον

 

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του ελαιολάδου και στη Μεσσηνία και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Η τιμή είναι στα 2,30 με 2,40 ευρώ το κιλό και το ΠΟΠ στα 2,50 με 2,70 ευρώ. Και όλα αυτά ενώ η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική τη φετινή χρονιά, στα 2 με 3 δέκατα και δεν έχει καμία σχέση με την περσινή υποβάθμιση και καταστροφή. Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, καθώς για 2η συνεχή χρονιά τα πράγματα είναι τραγικά και οι παραγωγοί που φροντίζουν τους ελαιώνες τους, μπαίνουν μέσα.

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση και για τα ελαιοτριβεία του νομού, που φέτος δεν πληρώνονται την πυρήνα που δίνουν στα πυρηνελαιουργεία. Για να αλλάξουν την κατάσταση, οι ελαιοτριβείς εξετάζουν να παίρνουν δικαίωμα από τους παραγωγούς (φθάνει και μέχρι 12% επί του παραγόμενου ελαιολάδου) με βάση τον ελαιόκαρπο που παραλαμβάνουν κι επεξεργάζονται.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος μας είπε ότι με την τιμή που υπάρχει “οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση” κι επεσήμανε με απογοήτευση πως “η ποιότητα και οι αποδόσεις είναι πάρα πολύ καλές. Το λάδι δεν ξεπερνάει τα 3 δέκατα”. Μας ενημέρωσε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται λίγος δάκος και λίγο γλοιοσπόριο σε κάποιες τοποθεσίες και σημείωσε: “Η κατάσταση είναι απελπιστική. Για 2η χρονιά στους παραγωγούς έμειναν τα λιόκλαρα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και κτήματα θα μείνουν ακαλλιέργητα και ελαιοτριβεία θα κλείσουν”.

Για τους ελαιοτριβείς διευκρίνισε ότι “παίρνουν πλέον μόνο τη μεταφορά για την πυρήνα, 8 με 10 λεπτά τον τόνο, ενώ πέρυσι ήταν 25 λεπτά και πρόπερσι 35. Αν για 2 χρόνια, ακόμα, δεν πάει καλά η παραγωγή, πολλά ελαιοτριβεία θα κλείσουν”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Γιάννης Ηλιάδης επιβεβαίωσε ότι είναι πολύ καλή η ποιότητα του ελαιοκάρπου και του παραγόμενου ελαιολάδου, όμως παρατήρησε πως “το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να φαίνονται σημάδια από γλοιοσπόριο”. Μας ενημέρωσε ότι “και οι αποδόσεις είναι καλές, αλλά η παραγωγή είναι γενικά μέτρια, όσον αφορά την ποσότητα”.

Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε πως “και ο παραγωγός δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του και αυτή η κατάσταση πιέζει και μας τους ελαιοτριβείς”, διευκρινίζοντας: “Στις πιο μακρινές περιοχές του νομού οι συνάδελφοι δίνουν χρήματα από την τσέπη τους στο φορτηγό για να πουλήσουν την πυρήνα. Τα ελαιοτριβεία έχουν ανελαστικά έξοδα (ρεύμα, ασφαλιστικές εισφορές, εργάτες) κι εξετάζεται, το συζητήσαμε στην έκτακτη γενική μας συνέλευση, να παίρνουμε δικαίωμα με βάση τον ελαιόκαρπο. Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Πολλά ελαιοτριβεία θα γράψουν ζημιές. Τα πυρηνελαιουργεία λένε ότι δεν βγαίνουν και μεταφέρουν σε μας το πρόβλημα”.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι “μόνο μία χρονιά στις 4 τελευταίες ήταν καλή για το ελαιόλαδο. Καταλαβαίνουμε ότι μ’ αυτό που εξετάζουμε, το πρόβλημα θα μεταφερθεί στον παραγωγό. Ο μόνος λόγος είναι για να αυξηθεί η αμοιβή του ελαιοτριβείου, γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε”.

Γ.Σ.