Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 09:00

Μεσσηνία: Τον κίνδυνο από το γλοιοσπόριο επισημαίνουν οι γεωπόνοι

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Τον κίνδυνο από το γλοιοσπόριο επισημαίνουν οι γεωπόνοι

Ο κίνδυνος να προσβληθούν και οι ελαιοποιήσιμες ελιές από γλοιοσπόριο είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

Αυτό τονίζουν γεωπόνοι της Μεσσηνίας, οι οποίοι συνιστούν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη συγκομιδή της παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του ελαιόλαδου.

Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλη ζημιά από το γλοιοσπόριο έχει υποστεί μέχρι τώρα η βρώσιμη ελιά Καλαμών, καθώς πολλοί παραγωγοί παρασύρθηκαν από τον ξηρό και θερμό Οκτώβριο και δεν ράντισαν με χαλκούχα σκευάσματα τα λιόδεντρα. Το Νοέμβριο όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα, που κατέστρεψε μεγάλος μέρος της παραγωγής ελιάς Καλαμών.

Μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου το γλοιοσπόριο δεν είχε "πληγώσει" τις ελαιοποιήσιμες ελιές, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την υγρασία προκαλούν ανησυχία σε παραγωγούς και επιστήμονες. Οι γεωπόνοι τονίζουν ότι το γλοιοσπόριο αναπτύσσεται όταν συνυπάρχουν μεγάλη υγρασία και θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 25 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές για Δεκέμβριο θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις, ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα - και μόνο η συγκομιδή των ελιών μπορεί να προστατέψει την ποιότητα του προϊόντος.

Την ανάγκη έγκαιρης συγκομιδής επιβεβαίωσε στην "Ε" και ο διευθυντής της "Ενωσης Μεσσηνίας" Γιάννης Πάζιος, τονίζοντας ότι εάν είναι εφικτό οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να ρισκάρουν την ποιότητα του προϊόντος τους για επιπλέον ποσότητα.

Θ.Λ.


NEWSLETTER