Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 01:21

Μεγάλες περικοπές σε αγροτικές επιδοτήσεις από το 2011

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μεγάλες περικοπές σε αγροτικές επιδοτήσεις από το 2011

 

Μεγάλες περικοπές για τις αγροτικές επιδοτήσεις ετοιμάζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τελικό ύψος τους θα γίνει γνωστό το καλοκαίρι του 2001, όταν και θα επικυρωθεί η αγροτική πολιτική μέχρι το 2020. Οι επιδοτήσεις οδηγούνται στην καρμανιόλα των περικοπών πόρων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς όπως δήλωσε προσφάτως ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γιάνους Λεβαντόφσκι, αυτοί θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν προχθές από την Κομισιόν τα τρία σενάρια για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μεταξύ αυτού που προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού συστήματος και του φιλελεύθερου που προβλέπει ουσιαστικά κατάργηση των επιδοτήσεων, φαίνεται ότι θα επιλεγεί το… τρίτο που τεμαχίζει σε 4 κομμάτια την επιδότηση, περιορίζοντας το ύψος της ενίσχυσης στους αγρότες.

  

 Μεγάλης σημασίας αλλαγή αποτελεί η ρύθμιση με την οποία θα παίρνουν επιδοτήσεις μόνον οι ενεργοί αγρότες, έννοια που συνδέεται μεν με την παραγωγή αλλά το ακριβές περιεχόμενο θα αποσαφηνιστεί στη συνέχεια.

Η επιδότηση που θα παίρνουν χωρίζεται σε 4 τμήματα:

- Το πρώτο έχει να κάνει με ένα ελάχιστο ποσό επιδότησης ανά στρέμμα, που θα το παίρνουν όλοι εκείνοι που έχουν αγροτικές επιδοτήσεις, είτε παράγουν είτε όχι.

- Το δεύτερο κομμάτι προβλέπει ως δικαιούχους εκείνους που παράγουν προϊόντα που προσφέρουν στο περιβάλλον ή συμβάλλουν με τη γεωργική τους εκμετάλλευση στη βελτίωσή του. Ενδιαφέρον στο ζήτημα αυτό έχει η αποσαφήνιση του όρου για εκείνους που "παράγουν δημόσια αγαθά".

- Το τρίτο κομμάτι θα αφορά ειδικές κατηγορίες όπου η αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα όπως οι ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.

- Το τέταρτο θα δίνεται με βάση τα στρέμματα παραγωγής ή τον αριθμό των ζώων και θα είναι συνδεδεμένο κατά έναν τρόπο με την παραγωγή.

 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

 

Σε δήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα υποστηρίζει μια πολύ ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική. Υποστηρίζει την ανάγκη να συγκρατηθούν οι πόροι τουλάχιστον στο επίπεδο που ήταν πριν. Υποστηρίζει τη στροφή στην παραγωγή και τη συνέχιση της ενίσχυσης του εισοδήματος όλων. Υποστηρίζει τις ''πράσινες υποδομές'' στην αγροτική ανάπτυξη. Υποστηρίζει μια πολιτική που παρεμβαίνει και ρυθμίζει τις αγορές σε έναν κόσμο αστάθειας και κρίσεων». Και σχολίασε: «Η πρόταση ήταν αναμενόμενη, αλλά προμηνύει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση».

«Βασικό μειονέκτημα της πρότασης είναι η έλλειψη προϋπολογισμού και κατανομής των πόρων», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας πως αυτό σημαίνει ότι «η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει επί μιας ουσιαστικής βάσης».

Ως θετικό σημείο της πρότασης, ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε τη συνέχιση των άμεσων επιδοτήσεων κι ενισχύσεων, ενώ ανάμεσα στα αρνητικά σημεία ανέφερε την προβλεπόμενη ανακατανομή των πόρων, στο πλαίσιο της εισόδου νέων χωρών.

 

Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ

 

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής των πόρων της ΚΑΠ, το οποίο η Κομισιόν ανέδειξε ως μία από τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής ΚΑΠ. Ο κ. Παπαστάμκος ανέφερε ότι η ενιαία ενίσχυση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συνιστά λύση για τη δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, δεδομένου ότι οι γεωργοί αντιμετωπίζουν διαφορετικές οικονομικές και φυσικές συνθήκες.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, καθώς και στις περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές του ευρωπαϊκού νότου. Και τόνισε πως είναι εμφανείς οι αποκλίσεις που παρατηρούνται ως προς τη διάρθρωση και την τυπολογία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το κόστος παραγωγής, καθώς και στο ποσοστό συμβολής της γεωργίας στην απασχόληση και την οικονομία στις επιμέρους περιφέρειες. Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε τη διασφάλιση ομαλής και χρονικά επαρκούς μετάβασης στο νέο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων και την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των καταστάσεων μεταξύ των κρατών μελών και των γεωργικών τομέων.

Κατά τον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπαστάμκο, "η ανακοίνωση της Κομισιόν ως κείμενο προσανατολισμού θέτει πολλά ζητήματα και δίνει λίγες απαντήσεις. Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εν συνεχεία το Σώμα εν συνόλω θα τοποθετηθεί με συνέπεια και με διεκδικητικό πνεύμα επί των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν που θα ακολουθήσουν. Η γεωργία κατέχει σημαίνουσα θέση στην ανάπτυξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου. Η σχέση μεταξύ της κοινωνίας των Ελλήνων γεωργών και της πολιτικής εκπροσώπησης ζητεί τον γόνιμο επανακαθορισμό της επί τη βάσει ενός διεκδικητικού μεσο-μακροπολιτικού θεματολογίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο δεν πρέπει να είναι προϊόν ενός προσχηματικού εσωτερικού διαλόγου, αλλά συμπεφωνημένο θεμέλιο μιας δημιουργικής φυγής προς τα εμπρός".

 

ΣΠ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ

 

Στηρίζει τους αγρότες με κοινωνική συνείδηση η νέα κατεύθυνση που λαμβάνει η ΚΑΠ σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη. Οπως σημειώνει ο Ελληνας ευρωβουλευτής, «από την ανακοίνωση των κατευθύνσεων της Κομισιόν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική που θα ισχύσει μετά το 2013, και μέχρι τον προσεχή Ιούλιο οπότε και θα κατατεθούν λεπτομερώς οι προτάσεις της Κομισιόν, είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε τα εξής:

Πρώτ’ απ’ όλα, η ΚΓΠ του μέλλοντος είναι στοχευμένη στους ενεργούς αγρότες -μεγάλους και μικρούς- που παράγουν γεωργικά προϊόντα αλλά και προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Συνδέει πλέον τον παραγωγό όχι μόνο με τις προτιμήσεις και απαιτήσεις του καταναλωτή, αλλά και με τις ανησυχίες του Ευρωπαίου πολίτη σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη βιοποικιλότητα, τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου και την προστασία της φύσης. Η νέα ΚΓΠ, δηλαδή, στηρίζει ενεργούς αγρότες με κοινωνική συνείδηση. 

Δεύτερον, η νέα ΚΓΠ συνδέεται με μετρήσιμα αποτελέσματα και με τη λειτουργία συνετής οικονομικής πολιτικής και βιώσιμων δημοσιονομικών. Αυτό σημαίνει ότι, ιδιαίτερα στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, δεν περισσεύει τίποτα και κανένας. Δεν έχουμε πια κανένα περιθώριο για κατασπατάληση πόρων, είτε αυτοί είναι φυσικοί ή ανθρώπινοι είτε είναι δημοσιονομικοί».

 

ΠΑΣΕΓΕΣ

 

«O πραγματικός στόχος της Επιτροπής είναι η μείωση των δαπανών της ΚΑΠ, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες πόρων για τη χώρα μας που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες» αναφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ και προσθέτει ότι «από την άλλη πλευρά η ΚΑΠ γίνεται περισσότερο γραφειοκρατική και περίπλοκη».

Εκφράζοντας τη διαφωνία της, σημειώνει ακόμη ότι «αντί της αναγκαίας αύξησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στους φιλόδοξους στόχους της και να καλύψει τις ανάγκες των αναμενόμενων μελλοντικών διευρύνσεων της Ενωσης, οι άμεσες ενισχύσεις προσαρμόζονται σε μια μίζερη δημοσιονομική λογική με αναδιανομή μεταξύ κρατών μελών».

 

COPA COGECA

 

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 18 Νοεμβρίου, αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους συνόδεψαν, προειδοποιούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, ενώ χαιρετίζουν το στόχο να υπάρξει μια ισχυρή ΚΑΠ και στα χρόνια μετά το 2013. Επίσης, τόνισαν πως αντί να δοθούν λύσεις απειλείται η ανταγωνιστικότητά τους και η οικονομική βιωσιμότητά τους.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Copa, Π. Βαλς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ διαφορετικές προκλήσεις σήμερα από ό, τι στο παρελθόν. Η ακραία αστάθεια των τιμών που είναι σε αύξηση και οι κλιματικές αλλαγές θέτει ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες. Ωστόσο, η μόνη συγκεκριμένη πρόταση στην ανακοίνωση της Επιτροπής προσθέτει περισσότερα οικονομικά βάρη στους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι αγρότες ήδη χάνουν μερίδια αγοράς επειδή ανταποκρίνονται στα αυστηρότερα πρότυπα στον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, η προστασία του περιβάλλοντος και η καλή διαβίωση των ζώων. Εχουν συνεπώς πολύ υψηλότερο κόστος από ό, τι οι ανταγωνιστές τους σε μη κοινοτικές χώρες. Το γεγονός πως ο αριθμός των αγροτών στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία και πως το αγροτικό εισόδημα εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την στήριξη της ΚΑΠ πρέπει να μας ανησυχήσει».

Ο πρόεδρος της Cogeca, Π. Μπρούνι τόνισε ότι «από τα σχέδια λείπουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών της Ε.Ε. και των συνεταιρισμών τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων που θα τους εξασφαλίζει δικαιότερα μερίδια από τις λιανικές πωλήσεις. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους είναι αντιμέτωποι με την τεράστια αγοραστική δύναμη μιας χούφτας σούπερ μάρκετ».

 Και κατέλησε: «Η ΚΑΠ του μέλλοντος πρέπει να εξασφαλίζει ότι η παραγωγική ικανότητα των γεωργών θα συνεχιστεί σε όλη την ΕΕ και ο ευρωπαϊκός τομέας των αγροτοδιατροφικών ειδών θα παραμένει ανταγωνιστικός. Ενας δυναμικός και ανταγωνιστικός αγροτικός τομέας, θα παράσχει απασχόληση σε πάνω από 28 εκατομμύρια ανθρώπων και αναπόφευκτα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην νέα στρατηγική της ΕΕ - 2020 για την απασχόληση και την ανάπτυξη».

 

 

 

Σχόλια  

0 # κοντογιαννης νικος 29-09-2011 17:11
αν δεν καλλιεργησω φετος τα χωραφια μου με σιταρι θα παρω επιδοτηση το 2012
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER