Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2012 09:42

Αισθητά μειωμένη η παραγωγή σύκων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αισθητά μειωμένη η παραγωγή σύκων

Στους 2.350 τόνους έφθασε η φετινή παραγωγή σύκων. Ηταν αισθητά μειωμένη, η χαμηλότερη των τελευταίων χρόνων, λόγω των ζημιών από τον καύσωνα και τη βροχή, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Συκικής Παναγιώτη Παπαγεωργίου. 

«Αν δεν ήταν ο καύσωνας και η βροχή θα ξεπερνούσαμε τους 3.500 τόνους. Ηταν πολλά τα σύκα, οι προοπτικές ήταν πολύ καλές», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου. Μας ενημέρωσε ότι έχουν πουληθεί όλα τα σύκα και πως έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί στο 100% του ποσού που πρέπει να πάρουν.

Οι εξαγωγές βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν με καλούς ρυθμούς. Εκτιμάται πως έχουν εξαχθεί οιι 1.800 με 2.000 τόνους σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία κυρίως η α’ και η β’ ποιότητα και σε χώρες της Ευρώπης, Τσεχία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία, κυρίως η γ’ ποιότητα.

Ο πρόεδρος της Συκικής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθούν χωρίς καθυστέρηση οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αναφέροντας πως «εμείς τους δίνουμε ό,τι στοιχεία χρειάζονται. Στοιχεία από τα απεντομωτήρια και ανά κοινότητα. Εχουν έρθει και έχουν διαπιστώσει τη ζημιά».

Για το μέλλον της συκοκαλλιέργειας ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει, αν δεν μπουν νέες καλλιέργειες, αν δε γίνει ανασύσταση. Οι περισσότερες συκιές έχουν γεράσει. Φάνηκε και φέτος ότι οι νέες συκιές βγάζουν καλύτερα σύκα, α’ ποιότητας, ενώ οι γερασμένες μόνο γ’». Μας πληροφόρησε ότι στη Συκική έχουν κάνει ένα φυτώριο με 12.000 δενδρύλια και παρατήρησε πως φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους παραγωγούς, στοιχείο ενθαρρυντικό. «Εχουν φύγει πάνω από 1.000 και θα έρθουν περισσότεροι από το Γενάρη, γιατί από και μετά γίνεται η νέα φύτευση», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Τέλος, επεσήμανε ότι το σύκο «είναι ένα πολύ καλό εισόδημα, γιατί σου δίνει κάθε χρόνο, μόνο που είναι ευάλωτο στον καιρό, περισσότερο και από τη σταφίδα».

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER