Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 04:22

Το ανώτερο στα 2,50 ευρώ το κιλό: Ανησυχία παραγωγών για την τιμή του λαδιού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το ανώτερο στα 2,50 ευρώ το κιλό: Ανησυχία παραγωγών για την τιμή του λαδιού

Από 2,20 έως 2,30 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές του ελαιόλαδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, ενώ 2,40 δίνονται για το κορυφαίο ποιοτικό προϊόν -που δεν είναι πολύ για την ώρα- ή το ΠΟΠ. Οσο για την τιμή των 2,50 ευρώ που όρισε η Ενωση, αυτή είναι με 3μηνη επιταγή. Η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς βλέπουν να μην επαληθεύονται οι προσδοκίες τους για υψηλότερες τιμές φέτος και να δέχονται πιέσεις για χαμηλότερες.
Τυποποιητές και εξαγωγείς της Μεσσηνίας επισημαίνουν την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, που δεν επιτρέπει την αναμονή ή την εφαρμογή στρατηγικής για την επίτευξη καλύτερων τιμών. Και παρατηρούν πως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.
Ο Δημήτρης Γυφτέας από την ΑΓΡΟΒΙΜ μας ενημέρωσε ότι η τιμή κυμαίνεται από 2,20 έως 2,40 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του ελαιόλαδου. Παρατήρησε πάντως ότι μέχρι τώρα η ποιότητα δεν είναι καλή ως προς την οξύτητα και το άρωμα (δεν υπάρχουν αρωματικά λάδια), λόγω της ξηρασίας. Εκτίμησε ότι η τιμή φέτος θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα - «μπορεί να τη δεις να πάει 30 και 40 λεπτά πιο πάνω, τη στιγμή που στο ξεκίνημα αγοράζαμε περσινά λάδια με 2,55 ευρώ». Επεσήμανε ότι, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της πίεσης των παραγωγών να πληρώνονται αμέσως, «δεν μπορείς να κάνεις παζάρια και ο Ιταλός το παίρνει όσο θέλει και μπορεί να το ρίξει κι άλλο. Χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μας το παίρνουν τσάμπα. Μόνοι μας παλεύουμε».
Ο Χάρης Παντελόπουλος από την Panprod-Παντελόπουλος εκτίμησε ότι σοβαρό ρόλο θα διαδραματίσει η Ισπανία, που παράγει το μισό ελαιόλαδο στον κόσμο. Μας ενημέρωσε πως η εταιρεία του αγοράζει από 2,20 έως 2,40 ευρώ το ελαιόλαδο ΠΟΠ και ανέφερε ότι, λόγω της ξηρασίας, κάποιες περιοχές του νομού θα δώσουν υποδεέστερη ποιότητα. Οσο για τη συνολική εικόνα της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου, παρατήρησε πως δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα. Εκτίμησε ότι μετά το Φεβρουάριο θα είναι καλύτερη η αγορά και θα ανέβουν οι τιμές, ενώ στάθηκε και στο πρόβλημα ρευστότητας: «Προσπαθούμε να πορευτούμε με ιδίους πόρους, πιέζει η αγορά για ρευστότητα».
Στην περιοχή της Τριφυλίας, με τις τιμές να κυμαίνονται από 2,20 ως 2,30 ευρώ, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής. Με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν πλέον σε αρκετές οικογένειες, το ελαιόλαδο αποτελεί συχνά το κύριο έσοδό τους.
Μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων τονίζουν πάντως ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν εγκράτεια στις πωλήσεις τους, καθώς η αυξημένη προσφορά είναι λογικό να πιέζει τα επίπεδα των τιμών προς τα κάτω - ενώ από την άλλη μιλούν και για "παιχνίδια" που γίνονται με τις τιμές του λαδιού.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός παρατήρησε: «Στην περιοχή εδώ είμαστε περίπου στο 30% της συγκομιδής. Το μάζεμα είναι εντατικό, η ποιότητα πολύ καλή, αλλά δυστυχώς οι τιμές δεν πάνε καλά και σίγουρα δεν είναι οι αναμενόμενες. Το λάδι βρίσκεται στα 2,30 ευρώ το κιλό, αλλά για αύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει και αν θα υπάρχει αυτή η τιμή. Κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την αγορά. Ο κόσμος πρέπει να είναι συγκρατημένος, να μην πουλάει το λάδι την εποχή αυτή που υπάρχει πίεση στις τιμές και είμαστε σε φουλ παραγωγή. Φυσικά είναι και θέμα "παιχνιδιών" που παίζονται κάθε φορά γύρω από το λάδι. Το σημαντικό είναι όσοι αντέχουν να μην πουλάνε. Αν πάει στα 2,25 και 2,20... είναι πάτος για το λάδι».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος επεσήμανε: «Η τιμή του λαδιού τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σταθερά στα 2,30 ευρώ, όμως οι μεγαλύτερες ποσότητες (περίπου ένα 60%) είναι ακόμη πίσω, δεν έχουν μαζευτεί οι ελιές. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, με την οξύτητα στο 0,3. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι συγκρατημένος στις πωλήσεις του, υπάρχει μεγάλη προσφορά στο προϊόν και οι τιμές πιέζονται. Χρειάζεται λίγη υπομονή, να μην πουλάνε τώρα που βρισκόμαστε στην αιχμή της παραγωγής. Να περιμένουν λίγο για να κρατηθούν και οι τιμές».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" στη Χώρα Γιώργος Κόκκινος σημείωσε: «Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 2,25 - 2,30 ευρώ. Περιμέναμε σίγουρα καλύτερες τιμές αυτή την εποχή, να είναι στα 2,50 - 2,60 καθώς για εμάς η συγκομιδή της κορωνέικης ποικιλίας είναι ακόμη στην αρχή της. Υπάρχει μεγάλη προσφορά και τα γνωστά προβλήματα με το λάδι, το οποίο έχει πουληθεί από το καλοκαίρι, πριν ακόμη μαζευτεί, λόγω των αναγκών που έχει ο κόσμος. Από την άλλη, οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να κρατήσουν τις τιμές και την αγορά, λόγω της έλλειψης των χρηματοδοτήσεων».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, αφού ανέφερε ότι η τιμή στην περιοχή έχει διαμορφωθεί στα 2,20 ευρώ, παρατήρησε: «Υπάρχει προσφορά λαδιού με αποτέλεσμα να πιέζεται η τιμή του. Ο κόσμος, αν έχει την δυνατότητα, δεν πρέπει να πουλάει το λάδι του. Από την άλλη, καλή ήταν η κίνηση της Ενωσης να βγει με τιμή 2,50 ευρώ, αλλά θεωρώ ότι άργησε. Επρεπε να την κάνει πιο νωρίς - και επίσης αν έχει την δυνατότητα να δίνει μια προκαταβολή στους παραγωγούς. Αυτό θα ήταν ακόμη καλύτερο».
Στην περιοχή της Κυπαρισσίας, παραγωγοί μάς είπαν ότι η τιμή του ελαιόλαδου έχει διαμορφωθεί στα 2,20 - 2,30 ευρώ το κιλό, αν και η περιοχή βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα της συγκομιδής.

[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης - Κώστας Μπούρας]

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER