Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 00:21

Ετοιμάζονται να φυτέψουν οι πατατοπαραγωγοί στον Μπουρνιά, ελπίζοντας στη βοήθεια του Θεού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ετοιμάζονται να φυτέψουν οι πατατοπαραγωγοί στον Μπουρνιά, ελπίζοντας στη βοήθεια του Θεού

Με την ελπίδα ότι θα... βοηθήσει ο Θεός, οι πατατοπαραγωγοί του Μπουρνιά ετοιμάζονται να φυτέψουν για τη νέα περίοδο. Οι σπόροι, τα φάρμακα και τα λιπάσματα είναι φέτος πιο ακριβά - ενώ τη βοήθεια του Θεού τη χρειάζονται γιατί, όπως επισημαίνουν, έχουν μπροστά τους το χειμώνα. Γι’ αυτό άλλωστε η καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας αποτελεί ρίσκο. Του χρόνου, το Πάσχα είναι στα τέλη Απριλίου και η παραγωγή φυσιολογικά θα έχει βγει νωρίτερα, για να καλύψει την εορταστική αγορά.

Ο Γιάννης Τσαντύλας θα βάλει ποικιλίες Σπούντα και Αλάσκα. «Είναι καλοί είναι οι σπόροι, αλλά ακρίβυναν 15 λεπτά το κιλό. Και θα ακριβύνουν επίσης φάρμακα και λιπάσματα, λόγω ΦΠΑ», μας είπε και συμπλήρωσε: «Πάμε κι ο Θεός βοηθός. Σ’ όλα να βοηθήσει ο Θεός. Περίπου την ίδια έκταση θα βάλω και φέτος, 100 στρέμματα στον Μπουρνιά. Δειλά δειλά αρχίζουμε να βάζουμε. Εδώ δεν έχει ξεκινήσει κανένας. Τον Απρίλη θα βγάλουμε, πριν το Πάσχα που του χρόνου είναι αργά». Ο Γ. Τσαντύλας παρατήρησε ότι «υπάρχει προβληματισμός, όχι αισιοδοξία» και εξήγησε: «Κάποιοι παραγωγοί πέρσι δεν πληρώθηκαν. Επεσαν μαγαζιά έξω, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Κάποιοι ακόμα ταλαιπωρούνται για να πάρουν τα χρήματά τους. Γι’ αυτό μας λένε να φυτέψουμε πιο πυκνά, για να βγουν πιο ψιλές πατάτες και να πάνε για εξαγωγή». Οσο για την καλλιέργεια: «Είναι πιστοποιημένη σε μεγάλο ποσοστό. Ολα είναι ελεγχόμενα, όπως και το τι φάρμακα ρίχνουμε».

Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος μας ενημέρωσε ότι «είμαστε στην προεργασία. Τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου θα φυτέψουμε». Για τη φετινή παραγωγή δήλωσε αισιόδοξος, γιατί «έχει ζήτηση η Ρωσία, λόγω των πυρκαγιών. Εχουν κλείσει δε και μεγάλες αγορές από την Αίγυπτο για τη Ρωσία. Τα ανατολικά κράτη "τραβάνε", δεν υπάρχουν αποθέματα». Για το κόστος της καλλιέργειας επισήμανε πως «είναι πιο "τσιμπημένες" οι τιμές στους σπόρους, γιατί λόγω των βροχών στην Ολλανδία υπάρχει έλλειμμα. Θα έχουμε και μια επιβάρυνση σε φάρμακα και λιπάσματα. Είναι επιβαρυμένη καλλιέργεια η πατάτα. Πρέπει συνέχεια να είσαι από πάνω... Αν την εγκαταλείψεις, σε εγκατέλειψε. Πρέπει να την κοιτάζεις 3 φορές την ημέρα». Για τις δυσκολίες που τους περιμένουν, ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος παρατήρησε: «Εχουμε χειμώνα, έχουμε πρόβλημα με το νερό, δε δουλεύει ο ΓΟΕΒ. Δεν υπάρχει οργάνωση. Εχω κάνει πρόταση να τον αναλάβει ο δήμος. Εχουμε πολλή πορεία μπροστά μας. Θα βάλω φέτος 120 στρέμματα - θα τα μειώσω κατά 30. Θα είναι 10-15% μείον σε σχέση με την περσινή καλλιέργεια. Δε χρηματοδοτούν οι γεωπόνοι, και οι τράπεζες είναι "κουμπωμένες". Οποιος είναι ανθηρός... θα προχωρήσει». Ακόμα, ανέφερε ότι «έρχεται όψιμα το Πάσχα και θα πάμε φυσιολογικά, για να φυλαχτούμε κι από τον καιρό».

Ο Βασίλης Τσελίκης θα φυτέψει αρχές Δεκέμβρη. «Ξεκινάμε και θα δούμε», μας είπε - και σχολίασε: «Είναι λίγο πιο ακριβοί οι σπόροι. Ολα τα πράγματα θα είναι ακριβότερα φέτος. Αν δεν ήμαστε και λίγο αισιόδοξοι, δε θα φυτεύαμε, δε θα βάζαμε πατάτες. Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά θα είναι δύσκολη χρονιά. Για όλους θα είναι δύσκολη. Ελπίζουμε όμως. Κανονικά θα πάμε, και θα βγάλουμε πριν το Πάσχα. Αφού βγάλαμε πέρσι, που ήταν πολύ νωρίς το Πάσχα. Δεν ξέρουμε πάντως τι θα βγάλει ο χειμώνας. Ολα είναι αμφίβολα. Εχουμε χειμώνα μπροστά μας, γι’ αυτό η καλλιέργεια της πατάτας είναι ρίσκο».

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER