Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 08:19

Ανεβαίνει το λάδι και στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Ανεβαίνει το λάδι και στη Μεσσηνία

Από 2,50 έως 2,60 ευρώ το κιλό κυμαίνεται αυτή την περίοδο η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία, επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές τάσεις που καταγράφονται. Ενώ με τρίμηνη επιταγή φθάνει και τα 2,80 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός επεσήμανε ότι ο συνεταιρισμός αγοράζει λάδι με 2,60 ευρώ, κάνοντας λόγο για ανοδική τάση. Παρατήρησε ότι "δείχνει να είναι καλή χρονιά και από αποδόσεις και από ποιότητα" και πληροφόρησε πως "το δίνουμε κατευθείαν, φεύγει για Ιταλία". Ανέφερε, ωστόσο, πως "ο κόσμος κρατιέται, δεν πουλάει περιμένοντας ακόμα καλύτερη τιμή. Υπάρχουν ποσότητες από τη φετινή παραγωγή, παρά τις μέχρι τώρα πωλήσεις". Ο κ. Προσηλιακός μας ενημέρωσε ότι ο συνεταιρισμός των Γαργαλιάνων τυποποιεί γύρω στους 200 τόνους ελαιόλαδο, που διατίθενται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία - Ηπειρο και στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης μας είπε ότι το λάδι πωλείται κυρίως από 2,50 έως 2,55 ευρώ, επιβεβαίωσε πως η τάση είναι ανοδική και σημείωσε ότι "σε μια βίαια ανοδική τάση κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την οροφή". Εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά με την κρίση, την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κόσμος, δε σηκώνει πάνω από 2,60 ευρώ για το ελαιόλαδο και τόνισε πως "οι Ιταλοί ρυθμίζουν το παιχνίδι. Οσο αντέχει η ιταλική αγορά θα ανεβαίνει". Ωστόσο, εκφράζοντας επιφυλάξεις και γνωρίζοντας ότι το ελαιόλαδο είναι χρηματιστήριο, συνέστησε "ψυχραιμία και ο καθένας, όπου και όποτε του αρέσει, ας πουλάει. Ομως, να ξέρει πως ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει".
Ανήσυχος για τα παιχνίδια που παίζονται, ο κ. Κορακάκης παρατήρησε ότι "αν πάει ψηλά το λάδι, ανησυχώ μήπως βγουν από το παιχνίδι σοβαρές εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως έγινε το 1991". Επίσης, εκτίμησε ότι "όταν το πουλάει απευθείας ο συνεταιρισμός, μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω".
Γ.Σ.


NEWSLETTER