Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 05:10

Ξενύχτησαν στα χωράφια οι παραγωγοί: Από νωρίς ξεκίνησε η μάχη με τον πάγο

Γράφτηκε από την
Ξενύχτησαν στα χωράφια οι παραγωγοί: Από νωρίς ξεκίνησε η μάχη με τον πάγο

Από νωρίς ξεκίνησε φέτος η μάχη με τον πάγο για την προστασία της πρώιμης πατάτας σε Μεσσήνη και Μπουρνιά, ενώ μάχη έδωσαν και οι παραγωγοί της Τριφυλίας για τις θερμοκηπιακές και τις υπαίθριες καλλιέργειες. Στην Τριφυλία η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς, στη Μεσσήνη στους -2 και στον Μπουρνιά στον -1.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι έβαλαν νερό για αντιπαγετική προστασία όλη τη νύχτα, από προχθές τα μεσάνυχτα έως χθες τις 8 το πρωί. Παρατήρησε πως "ήταν δύσκολη η κατάσταση, καθώς είναι πολλά τα έξοδα και τα φυτά κουράζονται. Φέτος ξεκίνησε πιο νωρίς η μάχη". Εξέφρασε την πίστη "να ισορροπήσει ο καιρός και να μην έχουμε συχνά τέτοια φαινόμενα". Ο κ. Μπλάνας επεσήμανε ότι είναι συνηθισμένοι να ξενυχτούν τη στιγμή που όλος ο άλλος κόσμος κοιμάται, γιατί έτσι πρέπει να κάνουν για να σώσουν την παραγωγή τους, όμως, σημείωσε πως πετρέλαια και ρεύματα είναι πανάκριβα.
Για τον Μπουρνιά ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος μας πληροφόρησε ότι η θερμοκρασία έπεσε στο μηδέν και στο -1. Παρατήρησε πως "ήταν οριακά τα πράγματα. Κάποιοι έβαλαν, αλλά δεν είχαμε προβλήματα", διευκρινίζοντας πως "μας ευνόησε ο αέρας που είχε όλη τη νύχτα".
Στην Τριφυλία, στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι παραγωγοί είτε με τα συστήματα θέρμανσης, είτε εφαρμόζοντας αντιπαγετική προστασία με άλλες μεθόδους, κατάφεραν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, καθώς αυτή την περίοδο οι περισσότεροι βρίσκονται σε διαδικασία φυτεύσεων. Οσον αφορά τις υπαίθριες καλλιέργειες που είναι κυρίως φυλλώδη λαχανικά, τα αποτελέσματα του παγετού θα διαπιστωθούν τις επόμενες 2 - 3 μέρες, και παρότι παρουσιάζουν μια ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, σε αρκετούς παραγωγούς υπάρχει έντονη ανησυχία για ζημιές, αφού ο παγετός ήταν παρατεταμένος με αποκορύφωμα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην "Ε" ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι οι θερμοκρασίες στη ζώνη από την Κυπαρισσία μέχρι τα Φιλιατρά έφτασε μέχρι και τους -4 βαθμούς. Σημείωσε ότι στα θερμοκήπια δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Οσον αφορά δε τις υπαίθριες καλλιέργειες που είναι φυλλώδη λαχανικά, εκεί θα εκτιμηθεί η κατάσταση μετά από 2-3 μέρες σημειώνοντας ότι παρουσιάζουν μια ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επεσήμανε, πάντως, πως όπου έχουν γίνει πρώιμες φυτεύσεις στα θερμοκήπια, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς τα φυτά σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης - Κώστας Μπούρας]


NEWSLETTER