Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 05:00

Χωρίς κόσμο σήμερα η Λαϊκή: Γεμάτοι οι πάγκοι και άδειες οι τσέπες των παραγωγών

Γράφτηκε από την

Αδεια ήταν η λαϊκή από κόσμο χθες το πρωί και οι περισσότεροι παραγωγοί αναγκάστηκαν να φύγουν με γεμάτους πάγκους και άδειες τσέπες. Και η αιτία δεν ήταν το κρύο, όπως επεσήμαναν οι παραγωγοί, αλλά το γεγονός πως ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να ψωνίσει ακόμα και απαραίτητα για την οικογένειά του. Απ' όσους ψωνίζουν, κάποιοι μετρούν κέρματα λεπτών για να συμπληρώσουν... μισό ευρώ.
Μόνο οι φακές και τα φασόλια παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω... τιμής και μεγάλης θρεπτικής αξίας, επισημαίνει ο Γιώργος Στυλιανόπουλος που εμπορεύεται ξηρούς καρπούς, όσπρια και ρύζια. Από τους ξηρούς καρπούς μόνο στις γιορτές κινήθηκε το καρύδι και το αμύγδαλο, περισσότερο από πέρυσι. "Γενικά οι ξηροί καρποί έχουν πέσει λόγω κρίσης" παρατηρεί ο ίδιος.
Ο Μιχάλης Παπούλιας είναι νέος παραγωγός ντομάτας. Οπως λέει η κίνηση είναι συγκρατημένη, ενώ η τιμή δεν ξεπερνά το 1 ευρώ. Επεσήμανε πως η ντομάτα είναι γονιμοποιημένη με μέλισσα και όχι με ορμόνη, άρα ο κόσμος την προτιμά. Γενικά παρατηρεί πως οι καταναλωτές αγοράζουν μικρές ποσότητες και ο ίδιος φροντίζει να προσφέρει ποιοτικό προϊόν σε  καλή τιμή.
Ο Ανδρέας Αναστασόπουλος από τη Λογγά δείχνει απογοητευμένος από τη μειωμένη κίνηση και από την τακτική πολλών καταναλωτών να αγοράζουν πριν κάνουν έρευνα αγοράς. Οπως εξηγεί "πολλοί χάνονται, ψωνίζουν στα τυφλά" και απογοητεύονται γιατί δεν έχουν ψάξει τις τιμές και την ποιότητα πριν αποφασίσουν. "Στη λαϊκή, αν κάποιος κάνει έρευνα, μπορεί να βρει και φθηνά και φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα" επεσήμανε. Γενικότερα η κρίση έχει αναγκάσει τον ίδιο να μειώσει την καλλιέργειά του, αφού το κόστος είναι μεγάλο και τα έσοδα πολύ μειωμένα.
Η Κατερίνα Γιαϊντζόγλου σχολιάζει απογοητευμένη πως: "Θα φύγουμε μόνοι μας χωρίς να μας διώξει κανείς, γιατί δε βγαίνει τίποτα και τα έξοδα είναι πολλά". Και αυτό γιατί: "ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ψωνίσει. Πολλοί μετρούν κέρματα λεπτών για να συμπληρώσουν μισό ευρώ και άλλοι κάνουν παζάρια ακόμα και για το ματσάκι το μάραθο που κάνει 30 λεπτά". 
Η Βενέτα Αγγελοπούλου σχολιάζει πως ο κόσμος δε βγαίνει ούτε για βόλτα στη λαϊκή, όχι λόγω κρύου αλλά επειδή δεν έχει λεφτά.
Κ.Δ.