Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 07:09

12 ευρώ το λίτρο το λάδι στην Κίνα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
12 ευρώ το λίτρο το λάδι στην Κίνα


ΕΝΩ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΗΛΘΑΝ ΣΤΟΥΣ 1.054 ΤΟΝΟΥΣ


Το ελαιόλαδο στην Κίνα πωλείται 12 ευρώ το λίτρο και οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν την περίοδο 2010-2011 σε ετήσια βάση 54% σε όγκο και 38% σε αξία. Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει κατακτήσει το 4,8% της κινέζικης αγοράς, ενώ οι Ισπανοί έχουν κατακτήσει το 48,1% και οι Ιταλοί το 35,27%. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2011, η ανοδική τάση των εξαγωγών ελαιολάδου από χώρες της Ε.Ε. συνεχίστηκε. Ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν (2010-2011) σε ετήσια βάση 54% σε όγκο και 38% σε αξία, ακολουθώντας τη μέση ευρωπαϊκή τάση που χαρακτηρίζεται από την εκρηκτική άνοδο των ισπανικών εξαγωγών και τη στασιμότητα των ιταλικών.
Η αγορά είναι, προς το παρόν, περιορισμένη και εντοπίζεται στις μεγάλες πόλεις. Τα κανάλια διανομής είναι κατατμημένα σε εισαγωγείς μικρού μεγέθους και περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας. Είναι διαδεδομένη πρακτική η χρησιμοποίηση από την ίδια εταιρεία διαφορετικών διανομέων σε κάθε πόλη. Επίσης, δεδομένου του μικρού μεγέθους της αγοράς ελαιολάδου, η εισαγωγή και διανομή του χαρακτηρίζεται από ευμετάβλητες συνθήκες εισόδου και εξόδου των εμπλεκόμενων στην αγορά, χαρακτηριστικό που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για τους εξαγωγείς, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέγουν συνεργάτες κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου. Επίσης, ένα σημαντικό κανάλι για το ελαιόλαδο αποτελεί το επιχειρηματικό δώρο.
Η τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και συγκριτικά με τα υπόλοιπα βρώσιμα φυτικά έλαια, ενώ παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή για την ποιότητα και ποσότητα ελαιολάδου. Ενδεικτικά, συσκευασία ενός λίτρου ελαιολάδου πωλείται κατά μέσο όρο προς 90-110 RMB (100 RMB = 12€), όταν αντίστοιχη ποσότητα σογιέλαιου τιμολογείται 10-13 RMB.
Τα εισαγόμενα προϊόντα, κατά την είσοδό τους στην Κίνα, επιθεωρούνται, ώστε να μπορέσουν να λάβουν το υγειονομικό πιστοποιητικό από την αρμόδια Αρχή AQSIQ (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine). Από τη στιγμή που θα λάβουν αυτό το πιστοποιητικό ξεκινάει η διαδικασία εκτελωνισμού.
Η αγορά του ελαιολάδου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς για να καλύψει τις ανάγκες μιας αναδυόμενης καταναλωτικής ομάδας, με υψηλό εισόδημα, που έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Το ελαιόλαδο, ως βασικό συστατικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να αναδειχθεί ως μια υγιεινή καθημερινή "πολυτέλεια" για ένα ευάριθμο κομμάτι των Κινέζων καταναλωτών, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει καθημερινή διατροφική συνήθεια για την πλειονότητα, λόγω της υψηλής τιμής του.
Από ελληνικής πλευράς, η αύξηση ή έστω διατήρηση του μεριδίου αγοράς θα επιτευχθεί μέσα από τη βελτίωση του εξαγόμενου προϊοντικού μείγματος (σημάδια βελτίωσης παρατηρήθηκαν μέσα στο 2010 και το 2011) και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής, εν γένει, μέσα από προωθητικές ενέργειες μεγάλης έντασης (π.χ. Kerasma, διαφήμιση στην τηλεόραση) και μικρής (in-store promotion). Οσον αφορά τους παραγωγούς ή εμπόρους ελαιολάδου, υπογραμμίζεται η σημασία εξεύρεσης ενός αξιόπιστου συνεργάτη με γνώση της αγοράς και δυνατότητα προώθησης του προϊόντος στις αλυσίδες λιανικής, τους χώρους μαζικής εστίασης, αλλά και ως επιχειρηματικό δώρο σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Πηγή στοιχείων: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας Ελλάδος στο Πεκίνο.

www.agora.mfa.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER