Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 07:39

Πρόγραμμα Βιολογικής Καλλιέργειας: Απορρίφθηκαν 2 στις 3 αιτήσεις

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πρόγραμμα Βιολογικής Καλλιέργειας: Απορρίφθηκαν 2 στις 3 αιτήσεις

Οι πιο πολλοί παραγωγοί της Μεσσηνίας που κατέθεσαν αιτήσεις, απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας χωρίς να φταίνε. Και στην Περιφερειακή Ενότητα τρέχουν να διορθώσουν τα πράγματα και να αποκαταστήσουν τις αδικίες που έγιναν από το υπουργείο. Χθες σε σύσκεψη στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας", υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, έγινε γνωστό ότι στο νομό για τα 2 χρόνια παράτασης του προγράμματος υποβλήθηκαν 170 αιτήσεις και απορρίφθηκε το 68% και για τη νέα πενταετία 316 αιτήσεις και απορρίφθηκε το 70%.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να απορρίπτονται οι δικαιούχοι ενός τόσο σημαντικού προγράμματος (χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι) και παρατήρησε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς,  με σκοπό να αρθούν οι λόγοι απόρριψης και να βρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν την επέκταση της βιοκαλλιέργειας και θα ικανοποιούν τους παραγωγούς. Χαρακτηριστικά είπε ότι "με έχουν πάρει τηλέφωνο βιοκαλλιεργητές και είναι αγανακτισμένοι. Και δεν είναι μόνο για την επιδότηση".
Ο αρμόδιος γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Αριστείδης Παπανικολάου είπε ότι απορρίφθηκαν 88 παλιοί και στους νέους οι 154 από τους 245]. Επεσήμανε ότι οι πιο πολλοί απορρίφθηκαν, λόγω μητρώου. Ενημέρωσε πως τα στοιχεία για τις καλλιέργειες που πήραν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το Μάρτιο του 2012, το Δεκέμβριο ο οργανισμός τα απέρριψε. Στάθηκε στο γεγονός ότι οι παραγωγοί δε γνώριζαν πως σε κάθε τεμάχιο έπρεπε να είναι 8 δέντρα το στρέμμα και στο ζήτημα του εισοδήματος, το 35% του οποίου πρέπει να είναι αγροτικό.

ΟΤΑΝ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος πληροφόρησε ότι από τις 106 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόνο οι 33 και σημείωσε πως "εισπράττουμε οργή από τους απλούς ανθρώπους". Παρατήρησε ότι "κόβεται ένα τεμάχιο (κτήμα) του παραγωγού κόβεται και η αίτηση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο" και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει υπολογιστεί ως αγροτικό εισόδημα η επιδότηση.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των ενστάσεων, ο γεωπόνος - τμηματάρχης Γιάννης Κυριακόπουλος είπε ότι "αν ο παραγωγός δε θέλει να εξαιρέσει το προβληματικό τεμάχιο, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η προθεσμία είναι μόνο 10 ημέρες". Και πρόσθεσε πως "οι παραγωγοί δεν έχουν δικαίωμα να διορθώσουν στοιχεία εισοδήματος", προτείνοντας να μην απορριφθεί όλη η αίτηση.
Σύμφωνα και με άλλα στοιχεία που επισημάνθηκαν, "αν είναι μεγάλο ένα αγροτεμάχιο και ο παραγωγός δε θέλει να το βγάλει εκτός, θα γίνει τρίτος διασταυρωτικός έλεγχος και αν βρεθεί πρόβλημα, θα βγει εκτός όλη η αίτηση". Απαντώντας σ’ αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι "αυτά τα καθορίζει κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και ζήτησε "να αντιμετωπίσουμε εκείνα τα προβλήματα για τα οποία δε φταίνε οι παραγωγοί". Αναφέρθηκαν, επίσης, ότι: "Δεν είναι ευθύνη των παραγωγών που πάρκαραν στο μητρώο αλλού τα στρέμματα ενός τεμαχίου, που είναι τα ίδια και υπάρχουν σε άλλο σημείο" "Δεν μπορεί ένα αγροτεμάχιο να είναι επιλέξιμο για την ενιαία ενίσχυση και να μη είναι για τα βιολογικά".  "Εχουν απορριφθεί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες". "Ο όρος για τα 8 δέντρα το στρέμμα προήλθε από εγκύκλιο. Η εγκύκλιος είναι πάνω από το νόμο του κράτους;".
Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER