Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 06:24

Μεγάλο ενδιαφέρον για λίπανση των ελαιόδεντρων λόγω της αύξησης της τιμής του λαδιού

Γράφτηκε από την
Μεγάλο ενδιαφέρον για λίπανση των ελαιόδεντρων λόγω της αύξησης της τιμής του λαδιού

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου αυξάνει το ενδιαφέρον για τη λίπανση των ελαιόδεντρων. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκουν ελπίδα στην ελαιοκαλλιέργεια -εν μέσω κρίσης- και πολλοί εκφράζουν την επιθυμία να αυξήσουν την παραγωγή τους φροντίζοντας τα δέντρα τους. Οι γεωπόνοι πάντως είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους καθώς γνωρίζουν πως η παρούσα οικονομική κατάσταση λειτουργεί ανασταλτικά. Στο τέλος της περιόδου λίπανσης θα φανεί εάν τελικά οι παραγωγοί διέθεσαν χρήματα για τη φροντίδα του ελαιώνα τους, προσδοκώντας μεγαλύτερη παραγωγή από την επόμενη σοδειά.

Από τη μεριά τους πάντως οι γεωπόνοι επισημαίνουν την αναγκαιότητα της λίπανσης και της γενικότερης φροντίδας των ελαιόδεντρων, για μεγαλύτερη απόδοση. Παροτρύνουν δε τους παραγωγούς να συνεργαστούν με το γεωπόνο τους για να επιλέξουν το σωστό λίπασμα, ώστε να μη σπαταλήσουν άσκοπα τα χρήματα τους.

Ο Θοδωρής Ποντίκης παρατηρεί πως οι καλλιεργητές ενθαρρύνονται από την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου και δείχνουν έντονο ενδιαφέρον, ειδικά εκείνοι που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ρίξει λίπασμα στα ελαιοπερίβολά τους, στο πλαίσιο της περικοπής εξόδων. Οσο όμως είναι απαραίτητο το φαγητό για τον άνθρωπο, τόσο απαραίτητο είναι το λίπασμα για την ελιά, μας λέει χαρακτηριστικά - εξηγώντας πως όσο το δέντρο δε λιπαίνεται, μειώνει την παραγωγή του. Τονίζει δε τη σημασία της συνεργασίας του παραγωγού με το γεωπόνο του για να επιλέξει το κατάλληλο προϊόν, καθώς συχνά τα λάθη κοστίζουν αρκετά χρήματα.

Ο Ανδρέας Μάραντος επίσης τονίζει την ανάγκη για φροντίδα που έχουν τα δέντρα. Ωστόσο κατανοεί πως λόγω του γενικότερου οικονομικού προβλήματος ο κάθε παραγωγός βάζει τις δικές του προτεραιότητες του. Λέει πάντως πως οι επαγγελματίες κάνουν όλα όσα πρέπει για να κρατήσουν καλές αποδόσεις, αναζητώντας φυσικά τις πιο οικονομικές επιλογές. Και όπως αναφέρει, υπάρχουν επιλογές για όλες τις τσέπες και όλες τις καλλιέργειες, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επισημαίνει πως τα δέντρα δε χρειάζονται απαραίτητα μεγάλες ποσότητες λιπάσματος και παροτρύνει τους παραγωγούς να συμβουλεύονται σε κάθε περίπτωση το γεωπόνο τους και να κρατούν καθαρό το χτήμα τους, για να αποφεύγεται η σπατάλη στη χρήση του λιπάσματος. Κλείνοντας, σχολιάζει ότι “οι παραγωγοί παρακολουθούν την τιμή του ελαιόλαδου να ανεβαίνει, κι αυτό θα τους οδηγήσει στο να περιποιηθούν τα δέντρα τους”.

Ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος παρατηρεί πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, αν και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι λιπάνσεις. Εκτιμά πως το ενδιαφέρον των παραγωγών πηγάζει από την αύξηση της τιμής που φαίνεται να έχει το ελαιόλαδο. Τονίζει πως η ελαιοκαλλιέργεια χρειάζεται μια ορθολογική λίπανση και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη μια ανάλυση εδάφους, η οποία δεν κοστίζει ακριβά. Ετσι, ο γεωπόνος θα δώσει το κατάλληλο λίπασμα στον παραγωγό, είτε για τη συμβατική είτε για τη βιολογική του καλλιέργεια - “με αποτέλεσμα να επιτευχθεί το μέγιστο στην παραγωγή και την απόδοση της ελιάς”.

Ο Κώστας Λαμπρινός εκτιμά πως η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου έχει συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας του παραγωγού που ενδιαφέρεται ν' αφιερώσει χρόνο και χρήμα για να έχει αυξημένη παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Οπως εξηγεί βέβαια, εάν μια καλλιέργεια δεν έχει απόδοση λόγω της μειωμένης φροντίδας τα προηγούμενα χρόνια, είναι δύσκολο να ανακάμψει άμεσα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ετήσια λίπανση, με το λίπασμα που ενδείκνυται κάθε φορά. Φέτος, βλέπει πως η αγοραστική κίνηση είναι ακόμα υποτονική, αν και εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον. Εκτιμά πως έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση της ελαιοσυγκομιδής επειδή καθυστέρησε και η έναρξή της, όταν το φθινόπωρο “έκατσε” η τιμή του λαδιού. Οι βροχές πάντως ευνοούν τη λίπανση, επισημαίνει. Ωστόσο, η ρευστότητα των καλλιεργητών είναι ο βασικότερος παράγοντας, σε μια περίοδο που οι τιμές των λιπασμάτων δεν έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά, όπως λέει.

Ο Ηλίας Πετρουλάκης έχει διαπιστώσει πως οι καλλιεργητές επιθυμούν και προσπαθούν να ρίξουν λίπασμα στα δέντρα τους, προσδοκώντας μεγαλύτερη παραγωγή. Παρατηρώντας μάλιστα και την τιμή του ελαιόλαδου να ανεβαίνει, γίνονται πιο πρόθυμοι να διαθέσουν κάποια χρήματα. Οπως επισημαίνει, “η ελιά ανταποκρίνεται τόσο καλά στη λίπανση, που μπορεί τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά” - όμως σχολιάζει ότι όλα εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των παραγωγών. Παροτρύνει πάντως τον κάθε παραγωγό να συνεργαστεί με το γεωπόνο του για τη σωστή επιλογή του λιπάσματος που θα χρησιμοποιήσει. Για να είναι σίγουρη η επιλογή, προτείνει να γίνεται εδαφολογική ανάλυση, η οποία εξηγεί πως κοστίζει μόνο όσο... ένα τσουβάλι λίπασμα. 

Ο Κώστας Τσαούσης θεωρεί πως έχει καθυστερήσει η έναρξη της λίπανσης κυρίως επειδή οι παραγωγοί ακόμα δεν έχουν πουλήσει το λάδι τους ή δεν έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή. Ετσι, δε γνωρίζει πόσοι θα διαθέσουν φέτος χρήματα με στόχο να βελτιώσουν την παραγωγή τους και παραμένει αρκετά συγκρατημένος, αναλογιζόμενος τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Ενθαρρυντικό ωστόσο θεωρεί το γεγονός πως η τιμή του ελαιόλαδου ανεβαίνει - και ο ίδιος περιμένει ν΄ ανέβει ακόμα περισσότερο. Οσο για τα λιπάσματα, υπολογίζει πως έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, και μάλιστα οι γεωπόνοι καλούνται να πληρώσουν μετρητοίς τις παραγγελίες τους. 

Ο Φώτης Παράσχος πιστεύει πως θα είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω των οικονομικών δυσκολιών των παραγωγών, καθώς διαπιστώνει πως τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι προσπαθούν να βγάλουν απλώς το λάδι για το σπίτι τους, χωρίς να κάνουν πολλά έξοδα. 

Ο Παναγιώτης Μπραντίτσας από την εταιρεία “Φυτοοργανική” βλέπει ότι γενικά είναι συγκρατημένη η αγορά, όμως επισημαίνει πως τώρα που είναι εξασθενημένα τα δέντρα έχουν ανάγκη τη λίπανση.

Ο Γρηγόρης Χρονόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως τα σύνθετα λιπάσματα είναι πιο αποτελεσματικά, διότι καλύπτουν όλες τις ανάγκες του φυτού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συνιστά στους καλλιεργητές να συμβουλεύονται το γεωπόνο τους.


NEWSLETTER