Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 06:12

Νέες τεχνικές στην καλλιέργεια καρπουζιού από τους αγρότες της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Νέες τεχνικές ξεκίνησαν να εφαρμόζουν από φέτος ορισμένοι αγρότες στην καλλιέργεια του καρπουζιού, σχετικά με την προετοιμασία των χωραφιών για τη φύτευση τους. Η τεχνική αυτή θέλει από νωρίς την πλήρη προετοιμασία των χωραφιών που θα φυτευτούν τα καρπούζια, και ήδη ορισμένα κτήματα έχουν προετοιμαστεί και απομένει μόνο η φύτευση. Οι παραγωγοί δηλαδή πέρα από τα οργώματα έχουν προχωρήσει σε λιπάνσεις, τοποθέτηση δικτύων άρδευσης αλλά και πλαστικών κάλυψης με μεγάλες καμάρες, και έτσι ανά πάσα στιγμή μπορούν να φυτέψουν στα κτήματα τους. Στόχος, όπως μας εξήγησαν, είναι η εξασφάλιση τις δυνατότητας να φυτέψουν όποια στιγμή θελήσουν χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τον καιρό. 

 

Είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται δοκιμαστικά για πρώτη φορά και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματά της.

Ο Κώστας Μαλάμος, που πρώτος ξεκίνησε αυτή την τεχνική, μας εξήγησε πως την εφαρμόζει φέτος για πρώτη φορά σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, σε χωράφια που αν βρέξει πολύ είναι δύσκολο μετά να μπεις μέσα να δουλέψεις. Ετσι καθώς το διάστημα αυτό ήταν σε καλή κατάσταση και μπορούσαν να δουλευτούν χωράφια, τα προετοίμασε πλήρως και του απομένει μόνο το φύτεμα. Το οποίο όπως μας είπε θα γίνει αφού κάνουν μια μικρή τρύπα στο πλάι του πλαστικού κάλυψης, την οποία στην συνέχεια θα κολλήσουν.

Με την πρακτική αυτή μας εξήγησε πως μπορούν να φυτέψουν όποια στιγμή θελήσουν χωρίς να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Ετσι εξασφαλίζεται φύτευση στις ημερομηνίες που θα θελήσουν οι αγρότες - και συνάμα την πρωιμότητα, που είναι ένα από τα ζητούμενα.

Μας είπε ότι δοκιμαστικά την τεχνική αυτή την εφαρμόζει ο ίδιος όσο και ένας ακόμη παραγωγός στον Λαγκούβαρδο και πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο. Δεν μας έκρυψε μάλιστα ότι αυτό δεν αποτελεί δική τους ιδέα, αλλά το έχουν δει να εφαρμόζεται στην περιοχή της Αμαλιάδας από τους εκεί παραγωγούς.