Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 07:31

Αν και δεν ξεπερνά πλέον τα 2,70 ευρώ το κιλό, αισιοδοξία για την τιμή του λαδιού

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αν και δεν ξεπερνά πλέον τα 2,70 ευρώ το κιλό, αισιοδοξία για την τιμή του λαδιού

Αισιοδοξία υπάρχει στον συνεταιριστικό κόσμο της Τριφυλίας για την πορεία της τιμής του ελαιολάδου, ωστόσο οι παραγωγοί συστήνουν ψυχραιμία και υπομονή στον κόσμο και όχι πανικό, ώστε να μην χαθεί η καλή προοπτική που υπάρχει για το προϊόν. Φυσικά τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει και πώς θα κινηθεί η αγορά, αλλά οι ενδείξεις που υπάρχουν με την μεγάλη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία τους κάνει αισιόδοξους. Επίσης λένε ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλει τους παραγωγούς η μικρή κάμψη που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα μετά την συνεχή άνοδο του προηγούμενου διαστήματος και προσθέτουν ότι χρειάζεται υπομονή από τους παραγωγούς και όχι βιαστικές κινήσεις που θα είναι σε βάρος του προϊόντος.

 Ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός επισήμανε: «Αυτές τις μέρες είναι πιεσμένες οι τιμές, όμως ο κόσμος θα πρέπει να είναι ψύχραιμος. Πιστεύουμε ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες για το λάδι. Μην ξεχνάμε πως από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα το λάδι έχει ανέβει περίπου μισό ευρώ, είναι θέμα χρόνου πιστεύω να έχουμε καλύτερες τιμές, αφού στην Ισπανία η παραγωγή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια, οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να αγωνιούν και δεν θα πρέπει να ακούνε τα παπαγαλάκια. Την εβδομάδα που μας πέρασε εμείς επιλέξαμε να μην πουλήσουμε λάδι για αυτό και δεν βγάλαμε τιμή, ώστε να μην μπούμε στο παιχνίδι που γίνεται».

«Εφυγαν αρκετά λάδια αυτές τις ημέρες» μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος συμπληρώνοντας: «Αυτές τις ημέρες οι τιμές είναι παγωμένες στα 2,6- 2,7 ευρώ το κιλό, όμως την προηγούμενη εβδομάδα που η τιμή είχε ανέβει πιο ψηλά έφυγαν αρκετά λάδια και ήταν φυσικό να υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στην αγορά. Είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια, αλλά ο κόσμος δεν θα πρέπει να πανικοβάλεται, ενώ φυσικό είναι πως όταν υπάρχει υπερπροσφορά οι τιμές να πιέζονται. Βλέπω να υπάρχει ανάκαμψη των τιμών και πάλι αλλά χρειάζεται υπομονή καθώς ο πανικός λειτουργεί εις βάρος του προϊόντος».

Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος τόνισε: «Το λάδι το προηγούμενο διάστημα είχε ανοδική τάση και η τελευταία πράξη που κάναμε εμείς ήταν στα 2,80 ευρώ το κιλό. Στην συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία όταν άρχισαν όλοι να διατυμπανίζουν πόσο καλή είναι η τιμή του στα 2,80. Για να πούμε ότι το λάδι έχει καλή τιμή πρέπει να έχει 3-3,5 ευρώ. Πιστεύω πάντως ότι η πτώση αυτή είναι τεχνητή και το λάδι πάλι θα ανέβει. Ο κόσμος αφού έχει μπει στην διαδικασία και το έχει κρατήσει, καλό είναι να το κρατήσει λίγο ακόμη για να πετύχει καλύτερες τιμές. Πάντως υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία και κάποια χαμόγελα γιατί μην ξεχνάμε ότι πέρυσι το λάδι είχε 1,95 και 2 ευρώ. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγωγοί φέτος ρίχνουν και πάλι λιπάσματα στις ελιές τους, κάτι που είχαν να κάνουν 2-3 χρόνια».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER