Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 18:40

Εκδήλωση της ΣΕΒΙΤΕΛ στη Λακωνία για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Πρωτόλαδου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) στην Λακωνία, στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρίας τυποποίησης ελαιοκομικών προϊόντων ''ΑΛΕΑ''.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σοδειάς ελαιολάδου 2010/2011, σκοπό είχε να αναδείξει την σπουδαιότητα της διαδικασίας έκθλιψης του ελαιοκάρπου στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και να ενημερώσει τους καταναλωτές για την θρεπτική αξία του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, η γιορτή επελέγη να γίνει σε ένα από τα πλέον σύγχρονα ελαιοτριβεία της χώρας μας, το οποίο σχεδιάστηκε με βάση όλες τις προδιαγραφές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγιεινή του παραγόμενου προϊόντος.
Την ευλογία του για μια καλή σοδειά έδωσε ο Πατέρας Παναγιώτης Τσόκρης της ενορίας Λευκοχώματος, παρουσία του Νομάρχη Λακωνίας Κων/νου Φούρκα, του Δημάρχου Φάριδος Δημήτρη Κουμουτσίδη, του Δημάρχου Γυθείου Συμεών Χατζηχαραλάμπους, του αντιδημάρχου Σπάρτης Χρήστου Κανακάκου, του γενικού διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργου Οικονόμου, προέδρων αγροτικών συνεταιρισμών και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Φούρκας, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό προς τους προσκεκλημένους, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και τόνισε τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου στην τοπική οικονομία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διέξοδοι για την προώθηση και εξαγωγή του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.
Ο κ. Παναγιώτης Νίκας, εκ των μετόχων της ΑΛΕΑ Α.Ε., ευχαρίστησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΣΕΒΙΤΕΛ για την επιλογή της Λακωνίας και ιδιαίτερα της ΑΛΕΑ για την πραγματοποίηση της Γιορτής Πρωτόλαδου, εκδήλωση η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε πλήθος κόσμου να ξεναγηθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ελαιουργείου, το οποίο παράγει συμβατικό αλλά και βιολογικό ελαιόλαδο. "Η Λακωνία", τόνισε ο κ. Νίκας, "μπορεί να περηφανεύεται ότι παράγει εξαιρετικής ποιότητας και κορυφαίων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ελαιοκομικά προϊόντα".
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου δήλωσε ότι "η ελαιοποίηση αποτελεί κομβικό σημείο στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και οι εγκαταστάσεις που μας φιλοξενούν μπορούν να χαρακτηριστούν από τις πλέον υποδειγματικά λειτουργούσες σε πανελλαδικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε, "θέτει ολοένα και αυστηρότερους κανόνες στην διαδικασία επεξεργασίας της ελιάς, με στόχο την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος και γνώμονα την προστασία του καταναλωτή. Γι αυτό θα πρέπει όλα τα ελαιουργεία να εκσυγχρονισθούν".
Στις ξεναγήσεις, που έγιναν κατά ομάδες στο χώρο του ελαιοτριβείου, δήλωσε συμμετοχή μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών και από το φρέσκο ελαιόλαδο που παρήχθη την ίδια ημέρα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλοι οι καλεσμένοι.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, προγράμματος ενημέρωσης, προβολής και προώθησης του ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ ΙΙ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER