Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 10:40

Ξεκίνησαν καλά στην Τριφυλία τα θερμοκήπια

Γράφτηκε από τον

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε η παραγωγή κηπευτικών από τα θερμοκήπια της Κυπαρισσίας, αφού στις πρώτες συγκομιδές και κυρίως στο αγγούρι που είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι τιμές είναι σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι.

 

Θετικός παράγοντας είναι οι εξαγωγές που γίνονται από την περιοχή, με αποτέλεσμα να αποσυμφορείται η εγχώρια αγορά η οποία έχει χάσει την δυναμική του παρελθόντος λόγω της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Μπορεί τις τελευταίες μέρες, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, να έχουν πιεστεί οι τιμές στο αγγούρι και να είναι στα 50 -55 λεπτά το ζευγάρι για τον παραγωγό, αλλά και πάλι είναι καλές σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος μας επισήμανε: Η παραγωγή του αγγουριού στην περιοχή μας ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου περίπου και ξεκίνησε καλά σε ό,τι αφορά τις τιμές. Αυτές τις ημέρες όμως έχουν συμπιεστεί κάπως, αλλά αν τις συγκρίνουμε με πέρυσι είναι σίγουρα καλύτερες. Σε αυτό έχουν βοηθήσει σημαντικά και οι εξαγωγές που γίνονται σε Βουλγαρία και Ρουμανία με σημαντικά φορτία από την περιοχή, αποσυμφορώντας την εσωτερική αγορά.

Μπορούμε να πούμε ότι η χρονιά ξεκίνησε καλά για τα κηπευτικά ειδικά αν την συγκρίνουμε με πέρυσι. Πέρα από τα αγγούρια έχουν ξεκινήσει ήδη να βγαίνουν τα φασόλια, ξεκινούν σιγά – σιγά οι πιπεριές, ενώ μετά τις 10 Απριλίου θα έχουν πλήρη συγκομιδή και για τις ντομάτες. Τότε θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η χρονιά και τι εξαγωγές θα γίνουν αφού είναι πολύ σημαντικές, μιας και η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον προϊόντα όπως παλιά, αφού δεν υπάρχει η αγοραστική δύναμη στους καταναλωτές. Η μείωση στην λαχαναγορά είναι πολύ μεγάλη, μανάβικα που μπορεί να έπαιρναν πέντε κουτιά, τώρα παίρνουν ένα ή μισό.

Ο καιρός φέτος μας βοήθησε που δεν έκανε πολλά κρύα, αλλά από την άλλη είχε πολλές συννεφιές και έτσι κάποιες καλλιέργειες που θέλουν ηλιοφάνεια της έχει πάει πιο πίσω».