Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 07:02

Από την Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών - Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών: Προσφυγή κατάργησης του ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Από την Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών - Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών: Προσφυγή κατάργησης του ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας

Αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιτραπέζιας ελιάς "Καλαμάτα" - ελιά Καλαμάτας κατέθεσε η ΠΕΜΕΤΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 22 Μαρτίου.

Γιατί όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της "δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον προορισμό της και δεν ωφέλησε τους παραγωγούς ή την εθνική οικονομία". Η ΠΕΜΕΤΕ αντιδρά στην επέκταση του ΠΟΠ της ελιάς Καλαμών από τη Μεσσηνία σε Λακωνία, Κυνουρία και Νότια Ηλεία, που προωθεί η Ενωση Μεσσηνίας. Και με το αίτημά της επιχειρεί να εκβιάσει τη θέσπιση ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η ΠΕΜΕΤΕ από το 2003 καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα για την ανεύρεση λύσης σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης - δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives που κυκλοφορεί νόμιμα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγορές του εξωτερικού". Η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών υποστηρίζει ότι "δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων κατέστη σαφές ότι, το αίτημα ακύρωσης της Π.Ο.Π. "ΚΑΛΑΜΑΤΑ" - ελιά Καλαμάτας αποτελεί την αναγκαία και σύννομη λύση, προκειμένου να μην αυξηθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγές του προϊόντος το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα: 1) Τη μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές. 2) Τον διαφαινόμενο κίνδυνο απαξίωσης του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο στους Ελληνες αγρότες - ελαιοπαραγωγούς. 3) Την απώλεια της προστιθέμενης αξίας από την χώρα μας, καθώς την καρπούνται άλλες χώρες κάνοντας τη μεταποίηση, τυποποίηση, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος εκτός Ελλάδας. 4) Την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του προϊόντος, σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER