Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 01:56

Γιορτή πρωτόλαδου στη βιομηχανία "Alea"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η νέα σοδειά ελαιολάδου για την περίοδο 2010-2011 καλωσορίστηκε στη Λακωνία με τη "Γιορτή Πρωτόλαδου", την οποία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου επέλεξε να διοργανώσει στη βιομηχανία τυποποίησης προϊόντων ελιάς "Alea". Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων της "Alea", με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ελαιοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους για μια ημέρα γλεντιού με κρασί, ντόπιο τσίπουρο και μεζέδες, χωρίς να βέβαια να λείπει από το τραπέζι και το βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης Λακωνίας. Η εορταστική ατμόσφαιρα ενισχύθηκε με τη συμμετοχή του συγκροτήματος του Κώστα Παλαιοκώστα και του Παναγιώτη Κολοβού, που παρουσίασε πρόγραμμα με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των τοπικών αρχών (ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Φάριδος Δημήτρης Κουμουτσίδης και Γυθείου Συμεών Χατζηχαραλάμπους, ο αντιδήμαρχος Σπαρτιατών Χρήστος Κανακάκος), αντιπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και πλήθος καταναλωτών. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας έδωσε συγχαρητήρια στους υπεύθυνους για την άψογη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ελαιολάδου στην τοπική οικονομία και την ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι για την προώθηση και εξαγωγή του στη διεθνή αγορά.
Εκ μέρους των μετόχων της "Alea ΑΕ", ο Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΣΕΒΙΤΕΛ για την επιλογή της Λακωνίας και ιδιαίτερα της εν λόγω εταιρείας για τη διεξαγωγή της "Γιορτής Πρωτόλαδου", τονίζοντας ότι αυτός ο τόπος παράγει ελαιοκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και κορυφαίων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου μίλησε για τις εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν τη γιορτή, οι οποίες "χαρακτηρίζονται από την υποδειγματική λειτουργία τους, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει ολοένα και αυστηρότερους κανόνες στη διαδικασία της επεξεργασίας της ελιάς και της παραγωγής των ελαιοκομικών προϊόντων, με στόχο την καλύτερη υγιεινή τους και με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή".
Στον υπαίθριο χώρο της "Alea" συνέρρευσαν εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί, που εκτός των άλλων είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της βιομηχανίας (όπου και παράγεται συμβατικό αλλά και βιολογικό λάδι), ενώ ενημερώθηκαν σχετικά με τη διαδικασία της τυποποίησης. Στις συγκεκριμένες ξεναγήσεις, όπου συμμετείχαν οι παραγωγοί κατά ομάδες, είχαν την ευκαιρία όλοι οι προσκεκλημένοι να δοκιμάσουν το φρέσκο ελαιόλαδο που παρήχθη την ίδια ημέρα: το πρωτόλαδο, ένα εξαιρετικό παρθένο λάδι που προέρχεται από τη σύνθλιψη ελιών που διατηρούν το πράσινο χρώμα τους. Αυτό το λάδι, γνωστό και ως αγουρέλαιο, παράγεται κατά την πρώτη σύνθλιψη ελιών ή αγριλιών χωρίς να χρησιμοποιηθεί θερμό νερό, γι' αυτό και λέγεται άθερμο ή αθέρμιστο. Αποτελεί μοναδικής θρεπτικής αξίας προϊόν, καθώς περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμινών, ενώ η οξύτητά του είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Προσφέρει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα που, σε συνδυασμό με τα πλούσια αντιοξειδωτικά του, προσδίδουν στο προϊόν υψηλή διατροφική αξία.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER