Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 15:03

55-60 λεπτά το κιλό οι φρέσκες πατάτες - Ξεκίνησε για τα καλά η συγκομιδή

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
55-60 λεπτά το κιλό οι φρέσκες πατάτες - Ξεκίνησε για τα καλά η συγκομιδή

 

Στα 55 λεπτά πωλούσαν χθες οι παραγωγούς τις πρώτες πατάτες της χρονιάς που έβγαιναν στα χωράφια της Μεσσήνης και διατίθεντο σε τυποποιητές της περιοχής. Οι πατάτες θα προωθούνταν κυρίως στην αγορά της Αθήνας - ενώ μικρότερες ποσότητες που έβγαιναν για να πουληθούν σήμερα στη λαϊκή της Καλαμάτας έφευγαν από το χωράφι στα 60 λεπτά.

 

«Τη δίνω στα 55 λεπτά, αλλά πάνε και 57 και 58 λεπτά», μας είπε παραγωγός που έβγαζε πατάτα σε κτήμα στο δρόμο προς την Μπούκα.

Στο κτήμα αυτό ο Μπάμπης Μπλάνας, που θα ξεκινήσει να βγάζει την επόμενη εβδομάδα, μας είπε ότι φαίνεται καλή η χρονιά και πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα βγαίνουν περισσότερες πατάτες. Σημείωσε ότι «πρέπει να ξέρει ο κόσμος σε τι τιμή πουλάει, να μη δίνει όσο κι όσο. Οι τιμές σ’ αυτές τις πρώτες πατάτες είναι στα 55 και 60 λεπτά».

Παρατήρησε πως «πολλές πατάτες δεν υπάρχουν, δε χρειάζεται βιασύνη ούτε πανικός. Είναι διαδοχικά φυτεμένες και θα βγάζουμε μέχρι και τέλος Μαΐου».

Χαμηλά, κοντά στην παραλία της Μπούκας έβγαζε πατάτες ο Παντελής Παπακωνσταντίνου. «Καλούτσικα πάνε», μας είπε κι επεσήμανε: «Ολα εξαρτώνται από τις τιμές. Τα 55 λεπτά είναι ικανοποιητική τιμή. Οσο αργότερα τόσο καλύτερα είναι, όσον αφορά την απόδοση. Είναι καλή η ποιότητα. Από την κατανάλωση θα εξαρτηθεί η τιμή». Παρατήρησε, όμως, ότι «έχουμε μεγάλα κοστολόγια, είναι ακριβή καλλιέργεια».

Ο Αργύρης Δουρούμης που θα ξεκινήσει να βγάζει τις επόμενες ημέρες, είπε ότι «δεν έχει καλές αποδόσεις, γιατί μπορεί να μην έριξε πάγο, αλλά δεν είχε και ηλιοφάνεια». Επεσήμανε ότι «60 λεπτά το λιγότερο θα ήταν ικανοποιητική τιμή» και σημείωσε για τις δυσκολίες της καλλιέργειας: «Εχουμε μεγάλο κοστολόγιο. Εδώ και χρόνια πουλάμε στις ίδιες τιμές και τα πράγματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Είναι δαπανηρή καλλιέργεια και αν σου δώσει και μια ανάποδη… Και οι γεωπόνοι δε δίνουν πίστωση, αφού τους ζητάνε την ίδια ώρα τα λεφτά».

Η Ευσταθία Στρατηγοπούλου, παρά την ηλικία της, εξακολουθεί να ασχολείται με την καλλιέργεια της πατάτας. Στο κτήμα της που έβγαζε το πρώτο προϊόν της χρονιάς, μας είπε ότι «είναι καλές είναι οι πατάτες, αλλά οι πιο όψιμες θα πάνε καλύτερα». Παρατήρησε πως «οι έμποροι τα ρυθμίζουν τα πράγματα, όχι το κτήμα. Οι έμποροι κονομάνε, εμείς κονομάμε;». Μιλώντας για τις εισαγωγές, ανέφερε ότι «έφεραν απέξω πατάτες και είναι γεμάτη η Αθήνα» και πρόσθεσε: «Δεν είναι δουλειές αυτές, μην περιμένεις λεφτά».

Σε γειτονικό χωράφι ένας παραγωγός επιβεβαίωσε ότι «η ποιότητα είναι καλή, η απόδοση όχι και τόσο σ’ αυτές τις πρώιμες», ενώ παρατήρησε πως «σήμερα έχει τόσο η πατάτα, αύριο θα έχει λιγότερο και στο τέλος μπορεί να μην πάρεις καθόλου. Είναι πολλές οι πατάτες, φέρνουν κι απέξω». Και συμφώνησε ότι «είναι πολλά τα έξοδα, ακριβά τα εφόδια».

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER