Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 07:45

Βγήκαν οι πατάτες: 0,55 στο χωράφι 0,90 στη λαϊκή

Γράφτηκε από τον
Βγήκαν οι πατάτες: 0,55 στο χωράφι 0,90 στη λαϊκή

Στα 55 λεπτά έβγαζε χθες πατάτα στον Μπουρνιά, ο παραγωγός Μίμης Φωτεινάκης. Προϊόν που έδινε στον τυποποιητή - εξαγωγέα Γιώργο Γκούμα. Οπως μας επεσήμανε, είναι ο πιο πρώιμος στην περιοχή μαζί μ’ έναν ακόμα παραγωγό, καθώς έχουν φυτεύσει το Νοέμβριο.
"Είμαστε πρώιμοι και δεν είναι γεμάτες οι πατάτες. Δεν έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση", μας απάντησε, αλλά παρατήρησε πως είναι πολύ καλή η ποιότητα. Για τις ευοίωνες προοπτικές της φετινής παραγωγής παρατήρησε ότι "θα δούμε, λένε ότι θα είναι καλή χρονιά". Και διευκρίνισε ότι "θα είναι καλή, αν η τιμή δεν πέσει κάτω από 40 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής, καθώς έχει πολλά έξοδα η καλλιέργεια".

 

Στα 90 λεπτά πουλιόταν χθες, στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, η φρέσκια πρώιμη πατάτα από την περιοχή της Μεσσήνης. Υπήρχε και η δεύτερη, υποβαθμισμένης ποιότητας με 50 και 60 λεπτά. Πάντως, όπως, τόνισαν στην "Ε" οι παραγωγοί τα 90 λεπτά φαίνεται να είναι ακριβή τιμή για τα σημερινά δεδομένα, αφού αρκετός κόσμος δυσκολευόταν να αγοράσει και προτιμούσε αναγκαστικά την φθηνότερη υποβαθμισμένη και ψιλή πατάτα.
Η Παναγιώτα Μαγουλά από το Μαυρομμάτι Παμίσου, μας είπε ότι ξεκίνησαν με 1 ευρώ, αλλά με το ζόρι την έπαιρνε ο κόσμος κι έπεσαν στα 90 λεπτά. Παρατήρησε πως είναι οι πρώτοι που έβγαλαν φέτος πατάτες στην περιοχή, από τις 16 Μαρτίου και σημείωσε ότι "είναι πολύ καλή ποιότητας, σπέσιαλ". Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως οι πιο όψιμες θα έχουν καλύτερη απόδοση.
Ο παραγωγός Γιώργος Αλεβίζος (Κωτσαρίκος) επέμεινε για την ποιότητα και βγάζοντας μία - μία πατάτα από τη σακούλα, μας προκαλούσε "αν βρεις μια χτυπημένη, μια σάπια, όπως είναι οι αιγυπτιακές, να μου το πεις". Κι εξήγησε ότι "ξεχωρίζουν τον σπόρο, είναι μία - μία διαλεχτή".
Ο Δημήτρης Γκάργκουλας, που έχει πατάτες μεταξύ Μπούκας και Ανάληψης, μας είπε ότι δίνει και σε έμπορο με τιμές από 50 έως και 60 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα. Παρατήρησε ότι τα 90 λεπτά στη λαϊκή είναι ικανοποιητική τιμή, αναγνώρισε, όμως, ότι ο κόσμος ψάχνει φθηνότερες, δεύτερες, ψιλές που πωλούνται 50 λεπτά. Ο ίδιος βεβαίωσε ότι φέτος είναι καλή χρονιά για την πρώιμη πατάτα.
Ο Μπάμπης Αλεβίζος από το Μαυρομμάτι, συμφώνησε ότι φέτος μοιάζει να είναι καλή χρονιά. Εκτίμησε πως θα βγάλουν τα έξοδα και ένα μέρος από την περσινή χασούρα. Ανέφερε ότι οι πατάτες μέχρι τώρα δεν έχουν χοντρύνει, γιατί δεν είχε ηλιοφάνεια, αλλά βεβαίωσε πως είναι πολύ καλή η ποιότητα. Είπε ότι αν βρεθεί καμιά μοβ πατάτα δεν είναι κακό, γιατί το Μπενάκειο έχει αποφανθεί πως έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επεσήμανε ότι ο κόσμος "τσιτώνεται" με τα 90 λεπτά, γι’ αυτό και θα πουληθεί και 80, αλλά σημείωσε πως "ειδικά η πρώιμη καλλιέργεια έχει μεγάλο κόστος και αν δεν κάνεις παραγωγή, μπαίνεις μέσα".
Παραγωγός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε ότι οι εκτός νομού παραγωγοί κάνουν ζημιά και παρατήρησε πως εισαγόμενες και στη λαϊκή "βαφτίζονται" ελληνικές. Προέτρεψε "τους καταναλωτές να υποστηρίζουν τα ντόπια προϊόντα, γιατί ο παραγωγός υποφέρει και τα χρήματα που θα πάρει, θα τα ρίξει στα τοπικά καταστήματα".


NEWSLETTER