Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 22:14

Δυνατότητα εξαγοράς αγροτικών ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφτηκε από την

Τη δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων που διαχειρίζεται δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους ιδιοκτήτες τους -«εφ’ όσον αποδεικνύεται η κατοχή αυτών πριν τις 5-6-1993 και η επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα».

 

Αυτό επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όποιος κατέχει ακίνητο, το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να υποβάλλει -μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013- αίτηση εξαγοράς του στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της Περιφέρειας.                                                                                                                  Δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, χώροι και ζώνες μνημείων που προστατεύονται από την αρχαιολογική υπηρεσία, αιγιαλός και παραλίες.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει αίτηση και τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο περιγράφει το κατεχόμενο ακίνητο κατά θέση, εμβαδόν και συντεταγμένες στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς.

Για την κατοχή του ακινήτου θα προσκομίζονται πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ιδιωτικά συμφωνητικά με βέβαιη χρονολογία και έκθεση γεωπόνου που βεβαιώνει την ηλικία των δένδρων σε πολυετείς καλλιέργειες. Οι ένορκες βεβαιώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο για την απόδειξη κατοχής του ακινήτου. Αν στο ακίνητο έχει ανεγερθεί αυθαίρετο κτίσμα , ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διάφορών την βεβαίωση μηχανικού.

Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής ή αγοραίας αξίας του ακινήτου, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ασκεί σ’ αυτό αγροτική χρήση οπότε ορίζεται στο 1/3 της αξίας του».

Οι αιτήσεις θα απευθύνονται στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών στην Τρίπολη, στη διεύθυνση Δεληγιάννη 9 Τ.Κ. 221 00.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου (τηλ. 271 0 222617και 271 0 225342) καθώς και στα κατά τόπους Τμήματα Τοπογραφίας-Εποικισμού και Αναδασμού των ΔΑΟΚ. Για την ΠΕ Μεσσηνίας, ειδικότερα, στα τηλέφωνα 272 10 44219 (περιοχή Καλαμάτας) και 276 10 24287 (περιοχή Τριφυλίας).