Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 11:51

Πατάτες χωρίς σήμανση για την περιοχή προέλευσης στη Λαϊκή της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Στα 85 με 90 λεπτά πωλούνταν χθες, στη λαϊκή της Καλαμάτας, οι φρέσκες πρώιμες πατάτες από την περιοχή της Μεσσήνης. Στον Μπουρνιά σε κτήμα που έβγαζε πατάτες, πωλούνταν σε τυποποιητή στα 57 λεπτά οι χοντρές και στα 40 οι ψιλές. 

 

Στη λαϊκή, πάντως, υπήρχαν και πατάτες με 80 λεπτά, που έγραφαν φρέσκες σπούντα, χωρίς να αναφέρουν την περιοχή προέλευσης, ενώ και η εικόνα τους δεν έδειχνε και τόσο για φρέσκια.

Στον Μπουρνιά, κοντά στα καρτ, ο Γιώργος Δούβας που έβγαζε πατάτες και τις διέθετε στην τυποποίηση, επιβεβαίωσε πως είναι νωρίς για την περιοχή η φετινή παραγωγή. Μας ενημέρωσε ότι η απόδοση αυτή την περίοδο κυμαίνεται γύρω στους 3 τόνους το στρέμμα κι εξέφρασε επιφυλάξεις για την πορεία της παραγωγής, με βάση τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων. «Είναι χρηματιστήριο η πατάτα και έχει πολλά έξοδα, 1.000 ευρώ το στρέμμα», παρατήρησε ο Γ. Δούβας. Επεσήμανε πως ήταν μεγάλες οι ζημιές των προηγούμενων χρόνων, ενώ δεν υπήρξε βοήθεια και στήριξη από την Πολιτεία. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι έπαθε ζημιά 200.000 ευρώ από το χαλάζι και πήρε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ μόλις 37.000 ευρώ. Με απογοήτευση παρατήρησε ότι η Πολιτεία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα.

Γ.Σ.