Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 09:39

50-55 λεπτά η φρέσκια πατάτα σε Μεσσήνη και Μπουρνιά

Γράφτηκε από τον

Στα 50 με 55 λεπτά βγαίνει η φρέσκια πατάτα σε Μεσσήνη και Μπουρνιά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι η φετινή είναι καλή χρονιά για τους παραγωγούς, που μπορεί να καλύψουν την περσινή ζημιά. Το γεγονός αυτό τονίζει και η αρμόδια υπηρεσία, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας που εκτιμά ότι η θετική εικόνα θα αποτελέσει κίνητρο για την ενίσχυση της καλλιέργειας.

 

Στον Μπουρνιά έβγαζε χθες πατάτες ο Ανδρέας Μουλατσιώτης. Τις έδινε σε τυποποιητή της περιοχής με 50 - 52 λεπτά. «Ικανοποιητική τιμή, μέτρια απόδοση, πολύ καλή ποιότητα», παρατήρησε ο παραγωγός κι εξήγησε πως η μέτρια απόδοση οφείλεται στο ότι δεν είχε ηλιοφάνεια. Επεσήμανε ότι «είναι καλή χρονιά μέχρι στιγμής», διευκρινίζοντας: «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την πατάτα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Πρέπει να μείνει στα 50 λεπτά, για να είναι καλή η χρονιά έως το τέλος».

Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος - αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, έκανε προεργασία στο κτήμα που θα βγάλει σήμερα. «Καλά πάνε οι πατάτες. Η ποιότητα είναι πρώτη και η τιμή δυναμική, 50 με 55 λεπτά» παρατήρησε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι 

θα μείνει στα 50 λεπτά, «γιατί σταμάτησαν οι εισαγωγές και τελείωσαν και τα αποθέματα» κι εκτίμησε πως «θα βγάλουμε τις περσινές ζημιές».  Ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος δίνει στην αγορά της Καλαμάτας σε χονδρέμπορους και στην περιφέρεια της χώρας σε Βόλο, Χαλκίδα, Λαμία, Αργος, Πρέβεζα, Αρτα, όπου έχει πελάτες χρόνια. Μας ενημέρωσε ότι «γίνεται αυστηρή διαλογή στο χωράφι και την ψιλή τη δίνω για σπόρο».

Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ο αρμόδιος γεωπόνος Κυριάκος Σκούλικας επιβεβαίωσε ότι «είναι καλή χρονιά και ποιοτικά και από απόδοση και από τιμή. Θα κρατηθεί η τιμή, δεν υπάρχουν πολλές αιγυπτιακές». Παρατήρησε ότι «έχουν μειωθεί τα στρέμματα που καλλιεργούνται, από τα 12.000 έχουν πέσει στα 7.000« και σημείωσε: «Είναι κίνητρο η φετινή χρονιά να συνεχίσουν και να αυξήσουν την καλλιέργεια. Μακάρι να έχουμε και του χρόνου τέτοια εικόνα. Είναι καλό να αυξηθεί η καλλιέργεια της πατάτας, είναι ένα πολύ καλό προϊόν, άριστο». Εξήγησε ότι στην καλή ποιότητα συνέβαλε «και ο καιρός, καθώς ήταν ήπιος ο χειμώνας και δε χρειάστηκε αντιπαγετική προστασία».

Κλείνοντας, επεσήμανε πως «είναι άριστη η πατάτα και ποιοτικά και φυτοϋγειονομικά και ζητιέται από παντού. Και στο εξωτερικό φέτος δεν έχουμε να δώσουμε».