Πέμπτη, 16 Μαϊος 2013 17:25

Ξεκινά το Σαββατοκύριακο η συγκομιδή καρπουζιού

Γράφτηκε από την

Από τις πιο πρώιμες χρονιές αναμένεται να είναι η φετινή για τη συγκομιδή υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και ωρίμανσή του. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο και μετά θα ξεκινήσει η επιλεκτική συγκομιδή καρπουζιού από τα πρώτα κτήματα, και σταδιακά θα προχωρήσει σε κανονικούς ρυθμούς. 

 

Είναι από τις πιο πρώιμες χρονιές, επισήμανε ο διευθυντής, και σε αυτό καθοριστικό παράγοντα έχουν παίξει ο εξαιρετικός καιρό που υπάρχει μέχρι τώρα βοήθησε να γίνει μια καλλιέργεια χωρίς προβλήματα. Οι καλές καιρικές συνθήκες από την καρπόδεση μέχρι και σήμερα, συμπλήρωσε, έχουν συμβάλει ώστε η ποιότητα των καρπουζιών να είναι εξαιρετική, χωρίς κούφια καρπούζια και με συμπαγή σάρκα - ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ούτε φυτοϋγειονομικά προβλήματα.

Αυτό που απαιτείται, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι να μην βιαστούν οι παραγωγοί και να αφήσουν τα καρπούζια να ωριμάσουν κανονικά, χωρίς να τα κόβουν βιαστικά, ώστε να έχουν και τα απαραίτητα σάκχαρα. Επίσης επισήμανε πως για ακόμη μια χρονιά χρειάζεται η καλή συνεργασία εξαγωγικών φορέων, παραγωγών και Διεύθυνσης, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι αναγγελίες εξαγωγών για να υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι των φορτίων. Κοινός στόχος άλλωστε είναι, όχι μόνο η διατήρηση των αγορών που υπάρχουν, αλλά και η κατάκτηση νέων. Και στην περιοχή φέτος υπάρχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, έχοντας μέχρι τώρα εξαχθεί με αναγγελίες πάνω από 1.200 τόνοι αγγούρια (η συγκομιδή τους έχει φτάσει το 60%) και περισσότεροι από 300 τόνοι ντομάτα.