Δευτέρα, 20 Μαϊος 2013 07:18

Η άνοδος της τιμής αυξάνει την παραγωγή φιστικιού

Γράφτηκε από τον

Μετά την πατάτα έρχεται τώρα το φιστίκι σε Μεσσήνη και Μπουρνιά. Φέτος θα φυτευτούν περισσότερα στρέμματα, καθώς πέρυσι ανέβηκε λίγο η τιμή και γιατί ο κόσμος πρέπει να καλλιεργήσει για να έχει εισόδημα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί και φέτος η ανοδική τάση της τιμής. Αν μειωθούν οι εισαγωγές (φθάνουν το 97% - 98% του προϊόντος που διατίθεται στην ελληνική αγορά), τότε το φιστίκι της Μεσσηνίας μπορεί να έχει καλύτερη τύχη.

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν μπει τα φιστίκια και ανέφερε πως φέτος θα μπουν πιο πολλά. Εξήγησε ότι «πρέπει να καλλιεργήσει ο κόσμος για να έχει εισόδημα. Πέρυσι ήταν λίγο ανεβασμένες οι τιμές και φέτος υπάρχει πιο πολύ ενδιαφέρον». Ωστόσο, απέφυγε να κάνει εκτίμηση, λέγοντας πως «υπάρχει μια επιφύλαξη, να δούμε πώς θα πάει. Μακάρι να πάει όπως η πατάτα». Παρατήρησε ότι «υπάρχουν προβλήματα με τους εισαγωγείς και αυτό μας εξυπηρετεί. Και στις Σέρρες μπαίνουν πολλά φιστίκια. Να δούμε πώς θα τα απορροφήσει η αγορά και τι τιμές θα διαμορφωθούν».

Ο κ. Μπλάνας επεσήμανε ότι «καλλιεργούμε φιστίκια, για να έχουμε ένα εισόδημα. Εχουμε επενδύσει, έχουμε ρίξει κεφάλαια στα κτήματά μας. Θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό εισόδημα, γι’ αυτό βάζουμε και τα φιστίκια». Ενημέρωσε ότι η συγκομιδή θα γίνει από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά έως τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Είπε ότι «το φιστίκι χρειάζεται πότισμα το καλοκαίρι, ράντισμα για τα ζιζάνια. Θα χρειαστεί να μπουν και γυναίκες, εργατικά χέρια και στην καλλιέργεια, όχι μόνο στη συγκομιδή». Για τα έξοδα με τα φάρμακα ανέφερε ότι «έχουμε εξαπλωθεί στα φιστίκια και πρέπει να χτυπήσεις με τα φάρμακα που ενδείκνυνται και είναι πανάκριβα, όπως αυτά για να καταπολεμηθεί η κύπερη, το μπαρελάκι». 

Οσον αφορά τη φετινή παραγωγή της πρώιμης πατάτας ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης εκτίμησε ότι «αρκετοί δεν πήραν τα λεφτά που περίμεναν και που έπρεπε να πάρουν. Και πρόπερσι ήταν καλή η χρονιά για την πατάτα. Αν λάβεις υπόψη σου το κοστολόγιο που είναι υψηλό, ένα μεροκάματο μένει». Σε σχετική ερώτησή μας συμφώνησε πως «θα βγουν και ζημιές» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν υποχρεώσεις, τράπεζες, γεωπόνοι. Ανάλογα πού θα φτάσουν του καθενός να τα μοιράσει»

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, παρότι ο ίδιος θα βάλει περιορισμένες ποσότητες, παρατήρησε ότι «φέτος θα μπουν πολλά φιστίκια και στην Καλαμάτα». Για τις δικές του επιφυλάξεις επεσήμανε πως «υπάρχει ο φόβος να μην τα πάρουν σε χαμηλές τιμές. Και είναι μόνο 2 - 3 έμποροι 

που τα παίρνουν και ρυθμίζουν τις τιμές. Το 97% - 98% του φιστικιού στη χώρα είναι εισαγόμενο και μόνο το 2% - 3% καλύπτουμε εμείς. Βρίσκουν αφλατοξίνες στα εισαγόμενα, αλλά εξακολουθούν να εισαγάγουν. Ο Πύργος είχε πολλά στρέμματα παλιότερα. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα έμπαιναν πάλι πολλά στρέμματα». Εκτίμησε ότι «τα φιστίκια δεν έχουν και τόσες δαπάνες, όπως οι πατάτες» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση, άλλη καλλιέργεια, γι’ αυτό θα βάλει ο κόσμος. Την "πάτησε" και με τα φασόλια».