Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 07:30

Συστάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου: Αυστηρότερες χημικές παράμετροι για το λάδι

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συστάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου: Αυστηρότερες χημικές παράμετροι για το λάδι

Συστάσεις για αυστηρότερες χημικές παραμέτρους για τους ελέγχους στα παρθένα ελαιόλαδα, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Στις συστάσεις περιλαμβάνονται και αλλαγές τις οποίες ο επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντ. Τσιόλος είχε προτρέψει το IOC να επισπεύσει, ώστε να συμπεριληφθούν στο "Σχέδιο Δράσης" της ΕΕ στον τομέα του ελαιόλαδου. 

Τα μέτρα αποφασίστηκαν κατά την 100ή Σύνοδο του Συμβουλίου των Μελών, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου ήταν και το εάν θα μπορούν στο μέλλον χώρες όπου το ελαιόλαδο καταναλώνεται αλλά δεν παράγεται, να ενταχθούν σαν μέλη στο IOC. 

Οι προτεινόμενες αλλαγές στις παραμέτρους των ελέγχων θα παραδοθούν στην Κομισιόν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συζητήσεις στην ΕΕ και, αν υπάρξει συμφωνία, θα ενταχθούν στην τροποποίηση του Κανονισμού 2568/1991 που αφορά τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου και του πυρηνέλαιου, καθώς και τις μεθόδους ανάλυσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IOC, πολλές από αυτές τις προτάσεις βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν υπήρξε πρόβλημα στην απαρτία, επειδή αποχώρησαν οι εκπρόσωποι από το Ισραήλ και την Τουρκία. Οι αλλαγές, που το IOC ζητάει να εφαρμοστούν από την ελαιοκομική περίοδο 2013/2014 (από τον Οκτώβριο), θα έχουν στόχο "τη συνεχή βελτίωση του ελέγχου της ποιότητας των παρθένων ελαιόλαδων", όπως επισημαίνει.

Οι αλλαγές που προτείνει το IOC περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Αυξημένο επίπεδο καμπεστερόλης - το όριο να αυξηθεί 4 σε 4,5% - που σύμφωνα με το IOC θα βοηθήσει στην αποτροπή της νοθείας στα παρθένα ελαιόλαδα

• Οριο στιγμασταδιόλης: να μειωθεί από 0,10 σε 0,05 mg για το παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. (Στο σχέδιο δράσης του επιτρόπου κ. Τσιόλος αναφερόταν ότι αυτό το μέτρο θα βελτιώσει την ανίχνευση των φυτικών ελαίων στα ελαιόλαδα).

• Αλκυλεστέρες: το ανώτατο επίπεδο να μειωθεί από το σημερινό 75 mg / kg για το άθροισμα αιθυλικής και μεθυλεστέρων, σε 40mg/kg μόνο αιθυλεστέρων για το 2013/2014, στη συνέχεια να πάει στα 35mg/kg για την περίοδο 2014/2015 και στα 30 mg / kg από την αρχή του 2015/2016.

• Να υπάρξει μια παγκόσμια μέθοδος για την ανίχνευση ξένων ελαίων στα ελαιόλαδα.

• Περιεκτικότητα σε κηρούς: να εισαγάγει ένα νέο όριο των 150 mg / kg (τα όρια για τα επίπεδα των κηρών αποτελούν ένα βασικό δείκτη για την ποιότητα και την καθαρότητα του ελαιολάδου)

• Το μυριστικό οξύ: το όριο να μειωθεί από 0,05% σε 0,03%. (Το σχέδιο δράσης του Τσιόλος ανέφερε ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην ανίχνευση του φοινικέλαιου).

• Εγκριση της αναθεωρημένης μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΚΑΜΠΕΣΤΕΡΟΛΗΣ

Η Αυστραλία, με την υποστήριξη της Αργεντινής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Ζηλανδίας, ζητούσε ένα αυξημένο όριο 4,8% για την καμπεστερόλη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα μέλη του IOC. Με την καμπεστερόλη μπορούμε να ανιχνεύσουμε αν στο ελαιόλαδο έχει προστεθεί ρεπάσο. 

Τα συγκεκριμένα κράτη ζητάνε την υιοθέτηση αυτού του μέτρου μετά την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, σύμφωνα με την οποία εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που εξάγονται από Ισπανία και Ιταλία στις ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στις ετικέτες τους, αλλά είναι ύποπτα νοθείας, πιθανότατα με υποδεέστερα ραφιναρισμένα, χημικά επεξεργασμένα, ελαιόλαδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όταν δημοσιεύτηκαν το 2012, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των επιχειρήσεων και οργανώσεων παραγωγών του τομέα ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία και ξεκίνησαν ένα εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ από την μια πλευρά και των ισπανικών και ιταλικών εταιρειών από την άλλη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πηγή: agrotypos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER