Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 08:00

Στην περιοχή της Ενότητας Πεταλιδίου: Επέλαση ακρίδων σε καλλιέργειες

Γράφτηκε από την
Στην περιοχή της Ενότητας Πεταλιδίου: Επέλαση ακρίδων σε καλλιέργειες

Ακρίδες καταστρέφουν ελιές, αμπέλια και συκιές στην περιοχή του τέως Δήμου Πεταλιδίου. Το πρόβλημα έχει ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδας οπότε οι παραγωγοί σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αντικρίσει τις καλλιέργειές τους... γυμνές. Η ζημιά είναι μεγάλη και ειδικά στις ελιές, οι ακρίδες καταστρέφουν όλα τα τρυφερά κλαδιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο, είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, σε συκιές, αμπέλια κι ελιές.

Ο παραγωγός Παναγιώτης Τζανετέας περιγράφει ολική καταστροφή στην καλλιέργειά του στο Ριζόμυλο, αφού όπως λέει, οι ακρίδες έχουν φάει όλα τα δέντρα το τελευταίο 10ήμερο - 15νθήμερο.

Ο Γιώργος Κουρέτας, αγρότης με καλλιέργειες στο Ριζόμυλο και την Καρποφόρα, διαπιστώνει πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε όλη την περιοχή και σε αρκετές περιπτώσεις η καταστροφή στα δέντρα είναι ολοκληρωτική. Ο ίδιος ωστόσο έχει φροντίσει και έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ψεκασμούς για την καταπολέμηση της ακρίδας, ενώ έχει προχωρήσει και σε δολωματική καταπολέμηση, με σημαντικό αποτέλεσμα. Γενικότερα διαπιστώνει πως σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα είναι μεγάλο, ειδικά στις καλλιέργειες που δεν έχουν γίνει ψεκασμοί. Η ζημιά φαίνεται κυρίως στη συκιά, όπου οι ακρίδες... εξαφανίζουν τα φύλλα της. Και στην ελιά το πρόβλημα είναι σημαντικό, όμως δε φαίνεται άμεσα, αφού οι ακρίδες κόβουν μόνο τα τρυφερά κλαδιά.

Οσον αφορά στη  Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, απ' όσο γνωρίζει και ο ίδιος δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρότι η υπηρεσία έχει ενημερωθεί.

Κ.Δ.


NEWSLETTER