Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 07:30

Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων με αρχή από το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την
Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων με αρχή από το ελαιόλαδο

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων θα πωλείται μελλοντικά το μεσσηνιακό λάδι, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σχετική αγορά για αγροτικά εμπορεύματα. Αυτό αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δικτυακό τόπο capital.gr.

 Σύμφωνα με την πρόταση για δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση θα είναι το ελαιόλαδο, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν κι άλλα αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα για το θέμα εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, καθώς η πρόταση παρουσιάστηκε σε road show που διοργάνωσε το ΧΑ στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων δεν θα λειτουργήσει ως δημοπρατήριο (cash market) όπου τα εμπορεύματα θα αγοράζονται μετρητοίς, αλλά ως future market όπου θα γίνεται και προαγορά ή προπώληση της μελλοντικής παραγωγής. Ως πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί το Ιταλικό Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων που λειτουργεί με χαμηλό κόστος καθώς απασχολεί μόνο 12 άτομα. Η αξία των αγροτικών προϊόντων που θα πουλιούνται εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τα κρατικά έσοδα στα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούσαν Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον δεν λειτουργούν. Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Πειραιά άνοιξε το 1924 και έκλεισε το 1993.


NEWSLETTER