Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 08:00

Εγκρίθηκαν οι ισολογισμοί της Ενωσης Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Με μόλις 62 μέλη πραγματοποιήθηκε χθες, στις εγκαταστάσεις της Θουρίας, η πρώτη γενική συνέλευση της Ενωσης Μεσσηνίας, του διάδοχου φορέα - συνεταιρισμού της ΕΑΣ (Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών). Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η μετεξέλιξη της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης του νομού δεν ανταποκρίνεται στους στόχους και τις προσδοκίες που είχαν τεθεί.

Οι ισολογισμοί του 2011 και του 2012, που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, καταδεικνύουν το οικονομικό πρόβλημα και το αβέβαιο μέλλον της οργάνωσης.

Η συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να προχωρήσει σε αγωγές κατά υπαλλήλων, που έχουν ευθύνες για ελλείμματα και χρέη στην οργάνωση και να προβεί σε αγορές και πωλήσεις (σε αυτές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον) ακινήτων του συνεταιρισμού μέχρι αξίας 5 εκ. ευρώ. Μάλιστα, έγινε λόγος για αδρανή ακίνητα, που παραμένουν αναξιοποίητα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης διαβάστηκε το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην ΕΑΣ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο καταλόγιζε προβληματική λειτουργία και ατασθαλίες στην οργάνωση και σε στελέχη της. Εξηγήσεις και απαντήσεις έδωσαν ο τότε πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης και το μέλος της Δ.Σ. της ΕΑΣ Ηλίας Ντονάς, σε σημεία του πορίσματος που τους καταλογίζονταν ευθύνες.

Στοιχείο που προκάλεσε εντύπωση, είναι το γεγονός ότι η Ενωση θα εισπράξει καθαρά από τη διαδικασία της ενεργοποίησης δικαιωμάτων 2 εκ. ευρώ (συνολικά από τη σύμβαση με το υπουργείο και από τα 30 ευρώ που πλήρωσε ο κάθε παραγωγός), αλλά παρόλα αυτά είναι τόσες και τέτοιες οι οφειλές, που οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν απλήρωτοι για κάποιους μήνες. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι έχουν πέσει δραματικά οι πωλήσεις μέσα σε 2 χρόνια. Και σε αυτό έχει παίξει ρόλο το ότι πλέον δε δίνονται πιστώσεις στους παραγωγούς, αφού υπάρχουν αρκετά χρέη.

Κριτική σε διάφορα ζητήματα άσκησε το μέλος του Δ.Σ. και πρώην μέλος στα Δ.Σ. της ΕΑΣ Μιχάλης Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στον ισολογισμό του 2012 που μοιράστηκε στα μέλη της συνέλευσης είχε κοπεί η τελευταία παράγραφος με την επισήμανση του ορκωτού λογιστή για το αβέβαιο μέλλον της οργάνωσης.

Γ.Σ.