Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 08:05

Σοβαρό πρόβλημα με την καρπόδεση στις ελιές στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Σοβαρό πρόβλημα με την καρπόδεση στις ελιές στη Μεσσηνία

 

Σοβαρό πρόβλημα με την καρπόδεση των ελαιοδέντρων υπάρχει σε περιοχές της Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου να είναι αρκετά μειωμένη.

Το πρόβλημα επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος με επιστολή του στον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, ζητώντας του να προχωρήσει σε αναγγελία ζημιάς, προκειμένου να ενταχθεί ο νομός στα ΠΣΕΑ και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα στη νοτιοανατολική Πυλία, όπως σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορώνης Θεμιστοκλής Αποστολίδης. «Είναι μεγάλη η ζημιά, 90%, μιλάμε για καταστροφή», τόνισε ο κ. Αποστολίδης. Διευκρίνισε ότι «όταν έδενε ο καρπός τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου έκανε πολλή ζέστη. Η περιοχή του τέως Δήμου Κορώνης έχει πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά». Κάλεσε «κάθε αρμόδιο που δηλώνει αναρμόδιος για την ώρα, να επιληφθεί του ζητήματος και να διεκδικήσει αποζημιώσεις είτε μέσω ΠΣΕΑ, είτε μέσω ΕΛΓΑ». Σημείωσε ότι «οι καταστροφές είναι μεγάλες. Πώς θα ζήσουμε, πώς θα πληρώσουμε τους φόρους, πώς θα στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και στα πανεπιστήμια;».

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά κατά την άποψή του δεν είναι ευρείας έκτασης. Συμφώνησε πως υπάρχουν ελαιώνες με μειωμένα ποσοστά καρπόδεσης και ανέφερε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογική παρενιαυτοφορία (αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή), σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εποχή της καρπόδεσης και σε εντομολογικές προσβολές. Παρατήρησε πως θέλει ενδελεχή έλεγχο για να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της ζημιάς,

Σοβαρό πρόβλημα καρπόδεσης του ελαιόκαρπου υπάρχει στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Λακωνία, που έχουν ήδη κινητοποιηθεί και διεκδικούν αποζημιώσεις.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER