Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 02:09

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων Αντιδράσεις από τις Ενώσεις που θέλουν περισσότερα χρήματα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αντιδράσεις στις συνεταιριστικές οργανώσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλει για την ερχόμενη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων το ποσό των 33 εκ. ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Και αυτό γιατί στο ποσό αυτό θα περιλαμβάνονται όλοι οι παραγωγοί. Δηλαδή, κανένας παραγωγός δε θα πληρώσει για την ενεργοποίηση του 2011, όχι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης είπε ότι οι διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα 26 εκ. ευρώ καθαρά που προβλέπονται για την ενεργοποίηση, δεν καλύπτουν το κόστος. «Πρόκειται για 1 εκ. αιτήσεις σε όλη τη χώρα. Και αφού δε θα πληρώσει κανένας, το κόστος για κάθε αίτηση είναι 26 ευρώ. Με ένα κοστολόγιο που προσκόμισε η ΠΑΣΕΓΕΣ, με 6 τεμάχια ο κάθε παραγωγός βγαίνει το συγκεκριμένο κόστος. Υπάρχουν, όμως, αιτήσεις αρκετών παραγωγών με 20 και 30 και παραπάνω τεμάχια. Οπότε το κόστος δεν καλύπτεται», ανέφερε ο κ. Κοζομπόλης. Διευκρίνισε ότι πέρα από τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προβλέπεται να μην πληρώσουν ούτε οι παραγωγοί που παίρνουν επιδότηση πάνω από 5.000 ευρώ. Και αυτό από προέδρους ΕΑΣ της χώρας θεωρείται άδικο.

Με βάση το διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει το υπουργείο για την ανάληψη της διαδικασίας της ενεργοποίησης και στον οποίο αναμένεται να μετάσχει η ΠΑΣΕΓΕΣ για λογαριασμό των Ενώσεων, η πληρωμή στις ΕΑΣ θα γίνει σε 3 δόσεις ανάλογα με την πορεία του έργου της ενεργοποίησης.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε ιδιαίτερα με εντάσεις και αντιπαραθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην ημερίδα και τη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER