Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 04:27

Σε Μεσσήνη και Μικρομάνη: Ζημιές από τον παγετό σε ελιές και αγκινάρες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες προκάλεσε ο παγετός που έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής. Η θερμοκρασία στις περιοχές της Μεσσήνης και της Μικρομάνης κυμάνθηκε από -4 μέχρι και -7 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να σημειωθούν σημαντικές ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια και να καταστραφούν πολλές άλλες καλλιέργειες, παρά την αντιπαγετική προστασία που εφάρμοσαν οι παραγωγοί. Στη Μικρομάνη μάλιστα η αγκινάρα, βασικό προϊόν της περιοχής, έχει υποστεί πολύ σημαντική ζημιά, που ανέρχεται σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ολοσχερής είναι σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά στα λαχανικά.

Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Θουρίας Χάρη Κουτσουρόπουλο, που επισκέφθηκε με παραγωγούς αγκινάρας χτήματα της περιοχής χθες το πρωί, η ζημιά υπολογίζεται πάνω από 60%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Οι παραγωγοί διαπίστωσαν πως πέρα από το φύλλωμα σημαντική ζημιά έχει υποστεί και το φυτό, με συνέπεια να περιμένουν πολύ μειωμένη παραγωγή φέτος και με σημαντική καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την αναγγελία του Δήμου Θουρίας, οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό από σήμερα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Ο κ. Κουτσουρόπουλος τόνισε την ανάγκη άμεσα να εκτιμήσουν τις ζημιές οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ.

Ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος είπε στην "Ε" ότι κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων της ΝΑΜ έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές και το πόρισμα αναμένεται σήμερα.

Κ.Δ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER