Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 10:17

Στήριξη του ΕΛΓΑ για την καρπόδεση ζητεί ο Αλευράς

Γράφτηκε από τον

Τη στήριξη του ΕΛΓΑ στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, εξαιτίας της μειωμένης καρπόδεσης και της ακαρπίας των ελαιοδένδρων, ζητεί ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς.

Με επιστολή του στον πρόεδρο του οργανισμού ζητεί είτε τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης μέσω των ΠΣΕΑ, είτε τη διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης de minimis για την αντιστάθμιση των ζημιών.
Επισημαίνει ότι «σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας παρατηρείται αισθητά μειωμένη καρπόδεση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη κατά τόπους και σημαντική συνολικά μείωση της παραγωγής ελαιολάδου». Εκτιμά ότι αυτό «αποδίδεται στην αρνητική εξέλιξη της ανθοφορίας των ελαιοδένδρων ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών οι οποίες επικράτησαν, ειδικότερα κατά την περίοδο αρχές Μαΐου - αρχές Ιουνίου, οπότε τα ελαιόδενδρα βρίσκονταν σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση».
Ο κ. Αλευράς διευκρινίζει πως «οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, οι ξηροί νοτιοανατολικοί άνεμοι με την αφρικανική σκόνη που μετέφεραν, προκάλεσαν τη μειωμένη καρπόδεση έως και ακαρπία ή και σε ορισμένες περιπτώσεις τη σχινοκαρπία».