Σάββατο, 03 Αυγούστου 2013 11:34

Να εξαιρεθεί η σταφίδα από τις αλλαγές στις επιδοτήσεις

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να εξαιρεθεί η σταφίδα από τις αλλαγές στις επιδοτήσεις

Να εξαιρεθεί η σταφίδα από το καθεστώς των δικαιωμάτων, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, προτείνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις με επικεφαλής της ΣΚΟΣ.

Ζητούν τα χρήματα της στρεμματικής ενίσχυσης να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται σήμερα, στα 310 ευρώ το στρέμμα. Για τη φετινή παραγωγή επισημάνθηκε ότι θα είναι δύσκολη χρονιά και η τιμή μπορεί να μείνει στα περσινά επίπεδα, στο 1,45 ευρώ το κιλό ή και να πέσει ακόμα, γιατί είναι αυξημένη και υπάρχουν αποθέματα από την περσινή μειωμένη παραγωγή.
Αυτά τονίστηκαν στην ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε η Ενωση Μεσσηνίας προχθές το βράδυ στο Δημαρχείο Μεσσήνης, παρουσία αρκετών σταφιδοπαραγωγών του νομού. Την κύρια ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης και διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος.
«Αυτοί που καλλιεργούν και παράγουν, να έχουν διαφορετική τύχη, να έχουν μια παραπάνω βοήθεια με την ενίσχυση», επεσήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος και σημείωσε: «Να παραμείνουν εκεί που είναι σήμερα τα χρήματα της στρεμματικής ενίσχυσης. Η πρότασή μας είναι να εξαιρεθεί η σταφίδα από το καθεστώς των δικαιωμάτων Αν δεν εξαιρεθεί και μπει στην περιφερειοποίηση, στο σακούλι, θα πάμε στα 38 με 48 ευρώ το στρέμμα». Ωστόσο, παρατήρησε ότι θα αγωνιστούν «η ενίσχυση της σταφίδας να μην πέσει τουλάχιστον κάτω από τα 200 ευρώ».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κώστας Κατσούλης ανέφερε ότι «αν το προϊόν έχει δυναμική, μπορεί να μη χρειάζεται η ενίσχυση» και προέτρεψε «να φτιάξουμε παραγωγή, να έχουμε μεγάλη στρεμματική απόδοση πρώτα και μετά να δούμε και την ενίσχυση».
Για το παρόν και την προοπτική της σταφίδας ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου συνέστησε «να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, να ξαναμπεί η σταφίδα στη ανασύσταση, όπως γίνεται με τα αμπέλια,
να στηρίξουμε το προϊόν που φέρνει συνάλλαγμα. Στήριξη στην ενίσχυση και την ανασύσταση». Για την ποιότητα και την καλή τιμή του προϊόντος παρατήρησε πως «μπορούμε να φροντίσουμε θειαφασθένεια, περονόσπορο και όλη τη διαδικασία της επεξεργασίας από τον τρύγο έως την αποξήρανση και την παράδοση. Φροντίστε το προϊόν όπως ξέρετε, όπως τα παλιά χρόνια. Είναι τρόφιμο που πάει στο ράφι».
Για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη από την ΣΚΟΣ και την Παναιγιάλειο, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τράπεζες και παρέμβαση από το κράτος. Θα στηρίξουμε σαν ΣΚΟΣ και σαν Παναιγιάλειος. Αν είμαστε όλοι μαζί δε θα χάσουμε. Μειώθηκε η παραγωγή της σταφίδας τα τελευταία χρόνια, γιατί η τιμή έπεσε στα 40 - 50 λεπτά και ο παραγωγός έπαιρνε τα λεφτά μετά από μήνες». Ομως, δήλωσε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι «όταν 10 Ενώσεις στηρίζουν το προϊόν και παίρνουν αποφάσεις, οι έμποροι δεν μπορούν να κουνηθούν».
Παραγωγοί συμφώνησαν ότι με την ενίσχυση πρέπει να υπάρξει φροντίδα σ’ αυτούς που καλλιεργούν, «να μην πάρουν αυτοί που έχουν ξεκωλώσει».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, που παρέστη μέχρι κάποια ώρα, είπε ότι «οι επιδοτήσεις έχουν κάνει ζημιά στα αγροτικά προϊόντα, μας έχουν καταστρέψει». Και κάλεσε τους αγροτοσυνεταιριστές να παλέψουν «για τη φύτευση νέας σταφίδας, είναι δυναμικό προϊόν. Να καλλιεργήσουμε μεγαλύτερες εκτάσεις».
Προβληματισμός εκφράστηκε από παραγωγούς για το γεγονός ότι «δεν ενισχύονται οι νέες φυτεύσεις σταφίδας, δεν μπαίνουν στην επιδότηση». Παραγωγός προέτρεψε «να βλέπουμε το προϊόν μακροχρόνια, σε βάθος χρόνου. Να σκεφτούμε και τον καταναλωτή στο εξωτερικό, που θα πρέπει να βρει τη σταφίδα και στο περίπτερο».
ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Καλώντας τους παραγωγούς να στηρίξουν την οργάνωση, ο πρόεδρος της Ενωσης Κ. Κατσούλης παρατήρησε ότι «από την Ενωση δεν έχει χάσει κανείς τα λεφτά του, από ιδιώτες έχουμε χάσει. Πέρυσι ό,τι μας είπατε, το κάναμε». Και ανέφερε πως «ανοίξαμε το κλειστό εργοστάσιο στη Θουρία. Κάναμε ένα ξεκίνημα, έχουμε καλή συνεργασία με την Παναιγιάλειο που επεξεργάζεται το 60% της συνολικής παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Παναιγιαλείου Μίλτος Σταυρόπουλος εκτίμησε ότι «μαζί με τους ιδιώτες μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα. Δε θέλουμε να καταργήσουμε κανέναν, θέλουμε τον ανταγωνισμό». Ενημέρωσε ότι παίρνουν πάνω από το 90% της παραγόμενης σταφίδας στην περιοχή της Αιγιάλειας και σημείωσε: Οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους, χωρίς να ρωτάνε για την τιμή, γιατί ξέρουν πως θα πάρουν την καλύτερη». Υποστήριξε ότι «την τιμή την καθορίζει αυτός που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη ποσότητα. Την τιμή τη βγάζει η ΣΚΟΣ με τη συμβολή της Παναιγιαλείου» και διευκρίνισε πως «στην Παναιγιάλειο συγκεντρώνουμε, επεξεργαζόμαστε κι εξάγουμε το 60% συνολικά της κορινθιακής σταφίδας». Για τη φετινή παραγωγή παρατήρησε ότι «έρχεται μια δύσκολη χρονιά, λόγω της αυξημένης παραγωγής. Υπάρχουν αδιάθετα υπόλοιπα από την περσινή χρονιά, που ήταν μειωμένη η παραγωγή. Φέτος θα έχουμε καλύτερη παραγωγή και θα έχουμε πίεση στην αγορά. Η απάντησή μας να είναι το ποιοτικό προϊόν». Επισημάνθηκε, ακόμα, ο ανταγωνισμός της σουλτανίνας που από την Τουρκία πωλείται στα 40 λεπτά.
Παραγωγοί ανέφεραν ότι το προϊόν πρέπει να έχει κάθε χρόνο σταθερά ανοδική πορεία, όχι απότομη εκτίναξη και μετά πτώση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER