Σάββατο, 03 Αυγούστου 2013 11:41

Με δανεικά φάρμακα γίνεται η δακοκτονία

Γράφτηκε από τον


Με δανεικά φάρμακα από άλλες Περιφερειακές Ενότητες γίνεται η δακοκτονία στη Μεσσηνία. Και αυτό γιατί οι διαδικασίες για την προμήθεια των εντομοκτόνων δεν έχουν ολοκληρωθεί κι ενώ ο διαγωνισμός έγινε στις 9 Ιουλίου.

Για το ένα φάρμακο, μάλιστα, ο διαγωνισμός απέβη άγονος και ο επαναληπτικός δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.
Το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό, ανησυχία και κινητοποίηση στα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, που αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε η καταπολέμηση του δάκου να έχει τα λιγότερα προβλήματα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις προσπάθειες αναζήτησης φαρμάκου μετέχει ενεργά και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις γνωριμίες του ως γεωπόνος.
Εξαιτίας και αυτής της κατάστασης τα προβλήματα δε λείπουν και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Από το Ακριτοχώρι, όπου τελικά χρειάστηκε και διενεργείται αυτές τις ημέρες και δεύτερος ψεκασμός, ο πρόεδρος Βαγγέλης Τσώνης παρατήρησε ότι «μπήκε ο Αύγουστος και δεν έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο γενικό ψεκασμό. Απαξίωσαν την παραγωγή. Από την αγροτική παραγωγή θα σωθεί η Ελλάδα και όχι από τα τσάρτερ». Επεσήμανε ότι «έχει πρόβλημα η δακοκτονία. Από τον Ιούνιο υπάρχει προσβολή, Παλιότερα ραντίζαμε 20 - 24 Ιουνίου. Τώρα έχουμε το δεύτερο χέρι προσβολής». Σημείωσε ότι «δε χάνει το κράτος με τη δακοκτονία. Είναι ανταποδοτικά τα τέλη, πληρώνει ο κόσμος. Είναι αμαρτία να χαθεί η παραγωγή».
Ο κ. Τσώνης που δηλώνει καθηγητής στο δάκο, λόγω των πολλών χρόνων ενασχόλησής του, εκτιμά ότι υπάρχει ζημιά και σε άλλες περιοχές της χώρας - όχι μόνο στη Μεσσηνία - και «η παραγωγή δε θα είναι φέτος ούτε 70.000 τόνοι».
Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ψεκασμοί διενεργούνται σε Μεσσήνη, Αρι, Ικλαινα, Παπούλια, Πύλο (Ελαιόφυτο), Σουληνάρι, Διόδια, Αριστομένη, Ακριτοχώρι, Υάμεια, Βασιλίτσι, Αρσινόη, Αντικάλαμο, Αρχαία Μεσσήνη, Νεοχώρι Λεύκτρου, Τραχήλα, Πιπερίτσα, Δραΐνα, Βουνάρια,  Χράνοι και και Μεσσήνη στις περιοχές Αγιο Νικήτα, Αγιο Παντελεήμονα και παλαιά Σφαγεία.
Μεθαύριο Δευτέρα σε Κόμπους, Ικλαινα, Παπούλια, , Πύλο (Ελαιόφυτο), Σουληνάρι, Διόδια, Αριστομένη, Ακριτοχώρι, Υάμεια, Βασιλίτσι, Αρσινόη, Αντικάλαμο, Αρχαία Μεσσήνη, Νεοχώρι Λεύκτρου, Τραχήλα, Πιπερίτσα, Δραΐνα, Βουνάρια,  Χράνοι και και Μεσσήνη στις περιοχές Κουβέλι, Αμπάζι, Βούρλες.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν περιφραγμένα κτήματα να τα ανοίγουν.