Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 16:04

Μικρή αύξηση στις τιμές των σύκων από τη "Συκική"

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μικρή αύξηση στις τιμές των σύκων από τη "Συκική"

Λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι φετινές τιμές για τα σύκα, που ανακοίνωσε χθες η Συκική. Η παραγωγή είναι πιο πρώιμη από κάθε άλλη φορά, καθώς το μάζεμα ξεκίνησε τον Ιούλιο και τα πρώτα απεντομωτήρια θα ανοίξουν πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για φέτος είναι: Ποιότητα α’ 1,60 ευρώ το κιλό (1,58 πέρσι). Ποιότητα β’ 1,40 ευρώ (1,38). Ποιότητα γ’ 1 ευρώ (πέρσι υπήρχε η β2 με 1 ευρώ και η γ’ με 85 λεπτά). Ποιότητα δ’ (από 88 έως 100 σύκα) 80 λεπτά.
Τη μικρή αύξηση στην τιμή επεσήμανε στην "Ε" ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Σημείωσε ότι φέτος η παραγωγή είναι πιο πρώιμη από κάθε άλλη φορά, λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. «Μαζέψαμε σύκα τον Ιούλιο, που δεν είχαμε ξαναμαζέψει», παρατήρησε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Τον Αύγουστο θα έχει φύγει το 70% με 80% της παραγωγής. Απεντομωτήρια θα ανοίξουν πριν τον Δεκαπενταύγουστο και όλα θα λειτουργήσουν μέσα στον Αύγουστο».
Επεσήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ήταν ιδανικές. Δεν είχε καύσωνα και τα σύκα έβαλαν μέλι. Οι ζέστες ήταν καλές, όπως έπρεπε, ενώ και οι βροχές πριν από 15 ημέρες έκαναν καλό στα σύκα». Ωστόσο, ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και ο βοριάς των τελευταίων ημερών φρέναρε τα πράγματα και στη Λακωνία δημιούργησε προβλήματα.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «η αγορά φαίνεται καλή, λόγω και της πρωιμότητας. Ομως, πρώιμοι θα είναι και οι ανταγωνιστές μας, οι Τούρκοι». Εκτίμησε πως μέχρι τις 25 Αυγούστου θα έχουν φύγει και τα πρώτα φορτία για το εξωτερικό.
Για την ανασύσταση και τη φύτευση νέων συκεώνων, μας ενημέρωσε ότι παρότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να επιδοτεί και να δίνει κίνητρα, η Συκική δίνει στα μέλη της δωρεάν φυτά από το φυτώριο της, καθώς και τεχνικές συμβουλές. «Φέτος δώσαμε 7.000 φυτά και του χρόνου θα δώσουμε 15.000 με 20.000», μας είπε ο πρόεδρος και σημείωσε: «Υπάρχει ζήτηση, ενδιαφέρον. Η συκιά φυτεύεται κανονικά Φλεβάρη με Μάρτη και η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το έδαφος και από τον τρόπο και τη φροντίδα της καλλιέργειας. Μετά από 5 χρόνια έχεις παραγωγή και μετά από 10 κανονική παραγωγή. Η συκιά γερνάει στα 50 χρόνια. Και ό,τι γερνάει, δεν αποδίδει».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER