Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 16:08

Αλευράς στον υπουργό: «Με εθνική νομοθεσία υποχρεωτικά τυποποιημένο ελαιόλαδο στην εστίαση»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αλευράς στον υπουργό: «Με εθνική νομοθεσία υποχρεωτικά τυποποιημένο ελαιόλαδο στην εστίαση»

Να θεσμοθετηθεί στη χώρα μας, μονομερώς από την κυβέρνηση, η χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου στην εστίαση, ζητεί ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς με επιστολή του, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ελαιοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης, που δεν έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση συσκευασμένου ελαιολάδου στην εστίαση».
Παρατηρεί πως «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει άμεσα να λάβουν την πρωτοβουλία θεσμοθέτησης του συγκεκριμένου μέτρου σε εθνικό επίπεδο» και σημειώνει: «Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν πρακτικές επιχειρήσεων που διαθέτουν στους καταναλωτές εξαιρετικό ποιοτικά  ελαιόλαδο,  το οποίο όμως έχει υποστεί οξειδωτική αλλοίωση και απαράδεκτη γευστική υποβάθμιση, λόγω της έκθεσής του σε ακατάλληλες συνθήκες ή και της ανάμιξής του με φθηνότερα ελαιόλαδα. Μια τέτοια εθνική πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική, κυρίως  γιατί έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκυρη πληροφόρηση των καταναλωτών, σχετικά με το είδος του ελαιολάδου που τους προσφέρεται, για το ποιος το τυποποιεί και για τον τόπο απ’ όπου  παράγεται».
Ο κ. Αλευράς εκτιμά πως «το μέτρο αυτό είναι πολύ θετικό, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους μικρούς Ελληνες παραγωγούς, τους ανώνυμους σήμερα τυποποιητές που παράγουν ποιοτικά ελαιόλαδα, αφού με τον τρόπο αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τις ετικέτες τους, στα τραπέζια των εστιατορίων. Αδιαμφισβήτητα δε, θα δώσει πρόσθετη υπεραξία στο τόσο σημαντικό αυτό αγροτικό προϊόν για την οικονομία της χώρας μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης».
Ο αντιπεριφερειάρχης, αφού αναφέρει ότι το Μάιο η Διαχειριστική Επιτροπή καταψήφισε την  πρόταση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για το νέο πλαίσιο εμπορίας του ελαιολάδου, ενημερώνει πως Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος έχουν απαγορεύσει τη χρήση του χύμα ελαιολάδου στην εστίαση και τη φιλοξενία.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER