Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 10:45

Παραγωγή φιστικιού: Η καλή τιμή πέρσι έφερε διπλάσια στρέμματα φέτος

Γράφτηκε από τον


Πέρσι ανέβηκε η τιμή του φιστικιού και φέτος φυτεύτηκαν τα διπλάσια στρέμματα στην περιοχή της Μεσσήνης.

Και στον Μπουρνιά καλλιεργούνται και τούτη την περίοδο αρκετά στρέμματα, αφού το φιστίκι αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική παραγωγή στην περιοχή μετά την πρώιμη πατάτα. Ο αγροτικός κόσμος ελπίζει και φέτος να έχει καλή τιμή, να παραμείνει στα 1,20 ευρώ, καθώς τα άλλα κηπευτικά του καλοκαιριού (ντομάτες, μελιτζάνες κ.λπ.) δεν πάνε καθόλου καλά και διατίθενται, όταν διατίθενται σε πολύ χαμηλές, σχεδόν εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα.
«Είναι αρκετά μεγάλη η καλλιέργεια. Είναι σχεδόν τα διπλάσια από πέρσι», παρατήρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας. Εξήγησε ότι «πέρσι είχε τιμή το φιστίκι. Ο κόσμος πήρε και 2 δρχ. φέτος από την πατάτα και κύλησε τα χρήματα στην παραγωγή. Καλλιεργεί μήπως και κάνει κάτι». Επεσήμανε ότι «για την ώρα πάνε καλά τα πράγματα, θα δούμε τι θα γίνει με τη συγκομιδή από τα τέλη Σεπτέμβρη». Σημείωσε πως «θα είναι καλά να παραμείνει η τιμή στα περσινά επίπεδα, στο 1,20 ευρώ. Θα εξαρτηθεί από τις εισαγωγές, από την κατανάλωση. Μακάρι να πάμε καλά. Η καλλιέργεια θέλει ηλιοφάνεια, ιδιαίτερα όταν τα βγάλουμε. Να μην είναι βρεγμένα, γιατί μαυρίζουν. Με την ελπίδα ζει ο κόσμος ότι θα περάσει η καλλιέργεια. Καλλιεργεί όσο αντέχει».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού επεσήμανε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν είναι καθόλου καλό για τους παραγωγούς κηπευτικών. «Δεν κάνει τίποτα ο κόσμος με τα κηπευτικά. Οι καταναλωτές τρώνε τσάμπα. Δίνουμε την ντομάτα με 40 λεπτά και το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Και άλλα κηπευτικά φεύγουν στην Αθήνα με 30 λεπτά ή χωρίς τιμή και ό,τι καθαρίσει. Πέρσι ήταν καλή η αγορά, μπορούσαμε να βγάλουμε μεροκάματο».
Στον Μπουρνιά ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος επιβεβαίωσε ότι και φέτος φυτεύτηκαν αρκετά στρέμματα φιστίκι στην περιοχή. «Για να κάνουμε κάτι, το θέμα είναι οι εισαγωγές. Εχουν παραγωγές έξω (Αμερική, Κίνα, Αίγυπτο και τα φέρνουν φθηνά», μας διευκρίνισε. Και συμφώνησε πως θα είναι καλά, «θα είμαστε  ικανοποιημένοι, αν παραμείνει στο 1,20 ευρώ που ήταν πέρσι». Και τόνισε ότι περισσότερο τώρα από τις άλλες φορές έχουν ανάγκη την καλή τιμή του φιστικιού, γιατί «τα κηπευτικά δεν περνάνε, είναι εξαθλίωση. Οι υπαίθριες καλλιέργειες έχουν σβήσει. Μόνο με τα θερμοκήπια και τις δενδρώδεις καλλιέργειες κάτι γίνεται. Γι’ αυτό μακάρι να μείνει το 1,20 στα φιστίκια».