Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 02:22

Μεγάλες ζημιές από την παγωνιά σε καλλιέργειες στην Ελαία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ζημιές που φτάνουν μέχρι και σε ολική καταστροφή των καλλιεργειών τους -υπαίθριων αλλά και θερμοκηπιακών- έχουν υποστεί οι παραγωγοί στην περιοχή της Ελαίας του Δήμου Αυλώνα. Η παγωνιά ξεκίνησε από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής. Καθώς έπνεαν και ισχυροί βόρειοι άνεμοι, η θερμοκρασία έπεσε για πολλές ώρες κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα τα φυτά και ο καρπός να καταστραφούν. Αυτό που προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, ήταν ακριβώς η μεγάλη διάρκεια της παγωνιάς, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν με κανένα τρόπο.

Η ζημιά αυτή έρχεται σε περίοδο συγκομιδής για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, και μάλιστα λίγο πριν τις γιορτές που όλοι ευελπιστούσαν τα πράγματα να πάνε κάπως καλύτερα. Με τα έξοδα να είναι τεράστια για να φέρουν εις πέρας τις καλλιέργειες, και βλέποντας να χάνουν την παραγωγή τους, η μόνη ελπίδα των αγροτών είναι πλέον ο ΕΛΓΑ - από τον οποίο ευελπιστούν να αποζημιωθούν. Οι ζημιές, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, σε έκταση ξεπερνούν τα 200 στρέμματα και το ποσοστό τους είναι από 70 έως 100%.

Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, μας είπε ο Αρης Σκλάβος που είδε τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται μέσα σε ένα βράδυ: «Από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η παγωνιά σε συνδυασμό με τους βόρειους ανέμους. Στις 6 το απόγευμα είχε μηδέν βαθμούς, στις 8 είχε -1 και στις 9 μ.μ. -2. Στις 12 τα μεσάνυχτα όλη η περιοχή ήταν κάτω από το μηδέν και έφτασε μέχρι και -3 βαθμούς.

 


Εγώ προσωπικά στις καλλιέργειες μελιτζάνας έχω πάθει ζημιά 100%, στα φασόλια είναι 70-80%, αλλά από ό,τι έχω και σε γειτονικά κτήματα οι ζημιές είναι στο 100%. Το χαρακτηριστικό είναι ότι είχαμε μεγάλη διάρκεια παγετού, ήταν 12-13 ώρες κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία. Αυτό έκανε την ζημιά, δεν μπορούσαμε να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό που ζητάμε είναι η αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ καθώς τα προϊόντα μας αποδίδουν κανονικά το 3% υπέρ του ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Κόλλιας, αντιδήμαρχος Αυλώνα, μας είπε: «Εχουμε μεγάλη καταστροφή από τον παγετό σε πιπεριές, ντομάτες, φασόλια, μελιτζάνες, αλλά και πρόβλημα στον καρπό της ελιάς, όπως και σε ξινόδεντρα που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία έχουν καταστροφή. Η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και -4 βαθμούς στις 11 το βράδυ κι από εκεί και μετά δεν ξέρω πόσο ακόμη πιο κάτω έφτασε. Αυτό που ζητάμε είναι η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθεί ο κόσμος για την καταστροφή που έπαθε».

Για ολική καταστροφή σε πολλές καλλιέργειες έκανε λόγο ο Αντώνης Καραβούλιας υπογραμμίζοντας: «Οι ζημιές που έχουν γίνει ξεπερνούν σε έκταση τα 200 στρέμματα και σε ποσοστό ξεκινούν από 70 έως και 100%. Είναι η εποχή τώρα που υπάρχουν οι όψιμες καλλιέργειες, οι καλλιέργειες που πάνε για τις γιορτές κατά κύριο λόγο: ντομάτες, μετά μελιτζάνες, πιπεριές και φασόλια. Ο κόσμος περίμενε ένα έσοδο αυτή την περίοδο, να βγάλει τις γιορτές του, και τώρα βγήκε έξω από το παιχνίδι εντελώς, αφού τον βρήκε η ζημιά την περίοδο της συγκομιδής».

 

Ρεπορτάζ

Κώστας Μπούρας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER