Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 07:40

Καλό εισόδημα η σταφίδα αλλά στοιχίζει η καλλιέργεια

Γράφτηκε από τον
Καλό εισόδημα η σταφίδα αλλά στοιχίζει η καλλιέργεια

Η σταφίδα είναι καλό εισόδημα με τα σημερινά δεδομένα, αν και η καλλιέργειά της κοστίζει, έχει πολλά έξοδα κι απαιτεί συνεχή φροντίδα και πολύ κόπο. Η σταφίδα δίνει παραγωγή κάθε χρόνο αν τη φροντίζεις και δεν είσαι τεμπέλης. Για να παραμείνει καλό εισόδημα όμως, η τιμή και της φετινής παραγωγής πρέπει να σταθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα (στο 1,45 ευρώ το κιλό) και η στρεμματική ενίσχυση με την αναθεώρηση της ΚΑΠ να μην πέσει κάτω από τα 200 και 250 ευρώ το στρέμμα. Αυτό είπαν στην "Ε" οι παραγωγοί που συναντήσαμε σε αλώνια και κτήματα στην περιοχή της Αμφιθέας και της Βασιλάδας.

Ο ηλικιωμένος Πέτρος Καρακούνος μας είπε ότι η παραγωγή του "δεν είναι τέλεια, και ποιοτικά και ποσοτικά", προσθέτοντας πως "αγωνιζόμαστε για να δούμε πού θα μας βγάλει η άκρη". Μας ενημέρωσε ότι τη δίνει "σε έμπορο γιατί είναι φίλος, γνωστός, και θα πάρω τα λεφτά". Επισήμανε ότι "η σταφίδα είναι καλό εισόδημα γιατί έχει κάθε χρόνο. Και είναι ακόμα καλύτερο αν δεν πληρώνεις εργάτες για όλες τις δουλειές. Αλλιώς 1,20 και 1,30 ευρώ δεν είναι λεφτά. Κάτι ψίχουλα μένουν στο τέλος". Για το μεγάλο κόστος της καλλιέργειας διευκρίνισε πως "το κάθε ράντισμα έχει 50 ευρώ και βάλε το βυτίο, φιλική τιμή, και 150 ευρώ τα φάρμακα. Και χρειάζονται τουλάχιστον 4 χέρια. Το τελευταίο χέρι πάει 300 ευρώ". Σημείωσε τέλος ότι "ευτυχώς που υπάρχει η στρεμματική ενίσχυση, γιατί αυτή μας μένει".

Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι είναι καλή η παραγωγή κι από ποιότητα κι από ποσότητα, και σημείωσε: "Τα τελευταία χρόνια τη δίνω στην Ενωση. Δεν ξέρουμε όμως ακόμα την τιμή και πώς θα πληρωθούμε. Τα 2-3 τελευταία χρόνια αξίζει να καλλιεργείς, λόγω της τιμής που έχει ανέβει και των στρεμματιάτικων. Εχει μεγάλο κόστος πάντως η σταφίδα. Παίρνεται με αίμα, σου βγαίνει η Παναγία, έχει πολλή κούραση". Εκτίμησε ότι "δε χαλάστηκαν τυχαία οι σταφίδες. Είναι καλοκαιρινό εισόδημα, μέσα στη ζέστη". Σχολίασε πως "δεν αξίζει να καλλιεργείς αν μειωθεί η στρεμματική ενίσχυση. Η σταφίδα σού δίνει κάθε χρόνο. Δε θα σου δώσει αν είσαι τεμπέλης, αν δε τη φροντίσεις".

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος που είχε συνεργείο και τρυγούσε, μας είπε ότι είναι πάρα πολύ καλή η παραγωγή από άποψη ποιότητας και ποσότητας. Παρατήρησε πως "αν βάλεις προσωπική εργασία συμφέρει η καλλιέργεια. Αν τα πληρώνεις όλα, είναι δύσκολα, δε θα σου μείνει τίποτα. Εχει κόστος η σταφίδα, είναι τα φάρμακα". Επεσήμανε πως "αξίζει να ασχολείσαι αν είναι σύγχρονες οι σταφίδες" και εξέφρασε την ελπίδα "η τιμή να μην πέσει κάτω από την περσινή. Και η στρεμματική ενίσχυση να παραμείνει τουλάχιστον στα 200 με 250 ευρώ. Τότε θα συμφέρει, θα βγάζεις τα έξοδα της καλλιέργειας".

Γ.Σ.


NEWSLETTER