Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 10:23

Μεγάλο ενδιαφέρον για το σεμινάριο μελισσοκομίας

Γράφτηκε από τον
Μεγάλο ενδιαφέρον για το σεμινάριο μελισσοκομίας

Με μεγάλο ενδιαφέρον και με τη συμμετοχή αρκετών μελισσοκόμων από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Ηλεία ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο σεμινάριο που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στην Καλαμάτα, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελαίας.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι ενημερώνονται για τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, τη διάθεση προϊόντων κυψέλης και τη βιολογική μελισσοκομία.
Ο προϊστάμενος του Κέντρου "Δήμητρα" Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης μας ενημέρωσε ότι αυτό είναι το δεύτερο σεμινάριο μελισσοκομίας που οργανώθηκε στη Μεσσηνία μέσα στον Αύγουστο, καθώς προηγήθηκε ένα παρόμοιο στην Κυπαρισσία, όπου συνολικά ενημερώθηκαν 150 μελισσοκόμοι. Παρατήρησε ότι ο εκπαιδευτής - γεωπόνος Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου έχει μεγάλη εμπειρία και πλούσια έρευνα σε θέματα μελισσοκομίας και δίνει απαντήσεις κι εξηγήσεις σε θέματα βασιλοτροφίας και ασθενειών. Σημείωσε δε ότι «για να είναι πετυχημένο ένα σεμινάριο πρέπει να έχει ελκυστικό γνωστικό αντικείμενο με καταρτισμένο εκπαιδευτή, αλλά και ενδιαφέρον από τους καταρτιζόμενους. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον έδειξαν ότι το σεμινάριο της Καλαμάτας τα έχει όλα αυτά τα στοιχεία». Ο κ. Τσουμάνης καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Ινστιτούτο Ελαίας, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας για την άριστη συνεργασία.
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Μεσσηνίας Γιώργος Λάγιος ανέφερε ότι «το σεμινάριο είναι πάρα πολύ καλό για τον κλάδο μας» και παρατήρησε: «Υπάρχει ενδιαφέρον, έχουμε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Η οργάνωση είναι πολύ καλή από το κέντρο "Δήμητρα" και ο εκπαιδευτής είναι άξιος και καταρτισμένος επιστήμονας». Μας πληροφόρησε ότι με τη μελισσοκομία στο νομό ασχολούνται επαγγελματικά γύρω στα 150 άτομα, και ερασιτεχνικά μπορεί να πλησιάζουν τους 1.000.
Για το αν η μελισσοκομία έχει εισόδημα και αν είναι ελκυστική ασχολία, ο κ. Λάγιος επεσήμανε πως «όταν είναι καλές οι χρονιές, αφήνουν εισόδημα, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Η φετινή είναι μία από τις χειρότερες». Και διευκρίνισε ότι «η αποτυχία οφείλεται στο έλατο: Δε δούλεψαν τα ελατοδάση σε Μαίναλο, Ταΰγετο και Πάρνωνα, με αποτέλεσμα να μη βγει ελατίσιο μέλι - και ειδικά της Βυτίνας που έχει ΠΟΠ».
Ο πρόεδρος προέτρεψε τον κόσμο «να προτιμάει τους παραγωγούς που έχουν γνήσιο μέλι» και σημείωσε πως τα πιο σοβαρά τους προβλήματά «είναι οι κλοπές των μελισσών και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία, που έχει επιπτώσεις στα μελίσσια».


NEWSLETTER