Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 10:31

Η σταφίδα είναι καλλιέργεια που αξίζει να επεκταθεί

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η σταφίδα είναι καλλιέργεια που αξίζει να επεκταθεί

Η σταφίδα είναι μια καλλιέργεια η οποία αξίζει να παραμείνει αλλά και να επεκταθεί. Εχει όμως μεγάλο κόστος, και οι παραγωγοί ζητούν στήριξη από το κράτος και τους συνεταιριστικούς φορείς, τη ΣΚΟΣ και την Ενωση.

Ζητούν να παραμείνει το 1,45 ευρώ της περσινής τιμής και αν είναι δυνατόν να αυξηθεί κιόλας. Οσον αφορά την ποιότητα της φετινής παραγωγής, είναι πολύ καλή.
Αυτό είναι το κλίμα που καταγράψαμε στην αποθήκη της ΣΚΟΣ στη Μεσσήνη, με παραγωγούς που παρέδιδαν τη σταφίδα τους στην Ενωση.
Ο Φώτης Δημητρόπουλος από το Λυκότραφο μας είπε ότι «είναι πολύ καλή σε ποιότητα η φετινή σταφίδα, και σε ποσότητα υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα». Δήλωσε πως έχει «εμπιστοσύνη στο συνεταιρισμό, θα κάνει το καλύτερο» και επέκρινε τους εμπόρους: «Είμαι αντίθετος σε αυτό που λένε οι έμποροι, 1 ευρώ και ό,τι καθαρίσει ο συνεταιρισμός. Να βγουν και να πουν τιμή οι έμποροι. Δε θέλω αυτή την κοροϊδία. Θέλουμε το υγιές εμπόριο, αλλά δεν ξεχνάμε πως ξεκωλώσαμε τη σταφίδα γιατί είχε φτάσει 45 με 50 λεπτά».
Σημείωσε ότι «πρέπει να παραμείνει η σταφίδα. Αν δεν καλλιεργήσουμε εμείς με τα παραδοσιακά εισοδήματα, ποιος θα καλλιεργήσει;». Και ζήτησε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η επιδότηση: «Πρέπει να πάμε σε ειδικό καθεστώς με την επιδότηση. Παίρνουμε πολύ καλή επιδότηση με τη στρεμματική ενίσχυση, να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο. Είναι μεγάλο το κόστος καλλιέργειας με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα».
Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος από την Ανδρούσα, ανέφερε ότι «είναι καλός ο συνεταιριστικός φορέας, αλλά πρέπει να οργανωθούμε και να σοβαρευτούμε οι παραγωγοί και να μην παραδίδουμε το προϊόν μας σε τακτό χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένη προθεσμία». Προέτρεψε «να τους πιέζουμε μήπως και συνετιστούν, και την Ενωση και τους τυποποιητές. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να μπορούμε να αποθηκεύουμε τη σταφίδα, και με βάση τη ζήτηση να διαμορφώνεται η τιμή». Για την τιμή τα περασμένα δύσκολα χρόνια και για τη διαφορά τιμής ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, επεσήμανε: «Μας περνάνε για Ταλιμπάν. Οταν είχε 40 λεπτά εδώ, η τιμή στο εξωτερικό ήταν 8 ευρώ. Και τώρα που έχει 1,5 ευρώ, έξω έχει 10. Πώς να αντεπεξέλθουμε σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κλαδέματα; Με τι κουράγιο ένας νέος να κάνει καινούργιες φυτεύσεις;». Ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι «όλα τα προϊόντα αξίζει να τα καλλιεργείς. Ομως το περιθώριο κέρδους είναι μηδαμινό. Απογοητεύεται ο κόσμος και δεν ασχολείται». Οσο για τη φετινή τιμή σημείωσε: «Η τιμή πρέπει να είναι στα περσινά επίπεδα και 10 λεπτά ακόμα. Δεν έχει κατέβει τίποτα από αυτά που θέλουμε για να καλλιεργήσουμε. Ποιοτικά είναι άριστη η σταφίδα. Είναι πρώιμη και θα πετύχουμε τιμές. Δεν έχουμε ακούσει ακόμα τιμή, θα έπρεπε να έχουν ανακοινώσει».
Ο Γιώργος Αλεβίζος από τη Λευκοχώρα ανέφερε ότι «αξίζει να ασχολιόμαστε με τη σταφίδα«, αλλά παραπονέθηκε για την τιμή και για την καταβολή των χρημάτων: «Εχει αγανακτήσει ο κόσμος, γιατί δεν έχουν πει τιμή. Και δίνουν τα χρήματα σε δόσεις. Θέλει ο κόσμος να δίνει το προϊόν του στην Ενωση, αλλά να δίνει καλή προκαταβολή. Ο έμπορος δίνει 1 ευρώ και ό,τι καθαρίσει. Τα έχει ανάγκη τα χρήματα ο παραγωγός. Πού θα βρει να πληρώσει τα εργατικά του τρύγου; Πώς να πάει να φυτέψει ο κόσμος με αυτή την κατάσταση;». Σημείωσε πως «η Ενωση πρέπει να στηρίξει τον παραγωγό. Πώς θα σπουδάσει το παιδί του, πώς θα του αγοράσει τετράδια και βιβλία, όταν περιμένει τα χρήματα από τη σταφίδα που πούλησε;». Ζήτησε «να μην κατέβει η τιμή, αλλά να ανέβει κιόλας. Ολα παίρνουν επάνω, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, και οι εργάτες πληρώθηκαν». Για τη στρεμματική ενίσχυση και τον κίνδυνο να μειωθεί, είπε ότι «κάποιοι έχουν ξεκωλώσει τη σταφίδα και παίρνουν ακόμα ενίσχυση. Είναι άδικο». Και πρότεινε «να κόψουν από αυτούς και να πληρώνονται εκείνοι που καλλιεργούν. Δεν είναι σωστό να θέλουν να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν».
Τέλος, ο υπεύθυνος της παραλαβής της σταφίδας στη Μεσσήνη Βασίλης Νικολακόπουλος μας ενημέρωσε ότι «φέρνει ο κόσμος, εμπιστεύεται την Ενωση» και παρατήρησε: «Είναι δύσκολοι οι καιροί, υπάρχει κρίση και έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο. Είναι νωρίς ακόμα, θα δείξει για παραγωγή και τιμή».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER