Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 09:00

Ενώ ο οργάνωση πληρώνει πρώτα τα μέλη της: Μειώθηκε το ποσό εγγραφής στη Συκική

Γράφτηκε από τον
Ενώ ο οργάνωση πληρώνει πρώτα τα μέλη της: Μειώθηκε το ποσό εγγραφής στη Συκική

Τους παραγωγούς-μέλη της πληρώνει κατά προτεραιότητα η Συκική, σε όσους παρέδωσαν το προϊόν τους έως τις 27 Αυγούστου. Και αυτό ως ανταμοιβή για την εγγραφή τους, σύμφωνα με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του Δ.Σ., όπως ανέφερε στην "Ε" ο πρόεδρος της οργάνωσης Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Οι υπόλοιποι θα πληρωθούν λίγο αργότερα και δεν πρέπει να ανησυχούν, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος. Μάλιστα, ενημέρωσε πως μέλη στη Συκική μπορούν να γραφτούν πλέον με 100 ευρώ και όχι με 300, που ήταν η αρχική απόφαση. Τα 170 μέλη της Συκικής έχουν γίνει 500 περίπου, με τη μείωση του ποσού εγγραφής.
Για το γεγονός αυτό δεχθήκαμε διαμαρτυρίες και καταγγελίες από παραγωγούς, που κατηγόρησαν τη Συκική για εκβιασμό, προκειμένου να γραφτούν στην οργάνωση. Και αυτό, γιατί όπως μας είπαν, «αυτή την ενημέρωση δεν την είχαν όταν παρέδιδαν τα σύκα τους, ενώ τη μείωση της μερίδας την είχαν ζητήσει οι ίδιοι από την αρχή, αλλά, τότε, οι διοικούντες δεν τους άκουσαν, γιατί προφανώς δεν ήθελαν πολλά μέλη, προκειμένου να ελέγξουν τη διοίκηση».
«Αρχικά πληρώνουμε τα μέλη μας, σύμφωνα με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του Δ.Σ. Πρώτα τα μέλη μας», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Συκικής. Διαβεβαίωσε ότι «όλοι θα πληρωθούν, απλά θα υπάρξει μια καθυστέρηση στους παραγωγούς - μη μέλη, να μην ανησυχεί κανένας». Ενημέρωσε πως με απόφαση της γενικής συνέλευσης, για να γραφτούν περισσότερα μέλη, έχει μειωθεί η προκαταβολή της μερίδας στα 100 ευρώ (από 300 που ήταν) και κάθε χρόνο το μέλος θα πληρώνει 100 ευρώ (τα χρήματα θα κρατούνται από τα σύκα που παραδίδει). «Ηδη από 170 μέλη έχουμε περίπου 500 και καθημερινά γράφεται ο κόσμος», πληροφόρησε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι «και τα πρώτα μας μέλη που πλήρωσαν 300 ευρώ ως προκαταβολή, δε θα πληρώσουν τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά τον 4ο και τον 5ο χρόνο, όπως και τα νέα μέλη». Ο πρόεδρος δε δέχτηκε την κατηγορία του εκβιασμού, υποστηρίζοντας ότι «προσπαθήσαμε να το μάθει όλος ο κόσμος, το είχαμε πει. Και τώρα τις αποφάσεις τις παίρνουν 500 και όχι λίγοι».
Ο κ. Παπαγεωργίου παραδέχτηκε το μονοπώλιο της Συκικής στη συγκέντρωση των σύκων, αναφέροντας ότι «το σύκο πρέπει να πάει σε χώρο με άδεια πρώτης απεντόμωσης. Δεν μπορεί να υπάρχει σύκο χωρίς έλεγχο αφλατοξινών και ποιοτικής ανάλυσης». Αποκάλυψε πως σύκα δεν πέρασαν από τη Συκική, «υπάρχουν σύκα που δεν έχουν δεχθεί κανένα έλεγχο. Και βρέθηκαν τέτοια σύκα στη Χίο που έπιασαν σκουλήκια». Μας ενημέρωσε ότι άδεια β’ απεντόμωσης, για εξαγωγή, έχουν δύο τυποποιητές (Γκούμας, Γυφτέας)». Και ζήτησε από παραγωγούς που δε δίνουν τα σύκα τους στη Συκική «να μη διαμαρτύρονται για δυσφήμηση των σύκων» και υποστήριξε ότι «ο συνεταιρισμός τους παρέχει τα πάντα, ασφάλεια ποιότητας και την έγκαιρη πληρωμή τους». Μας πληροφόρησε ότι «ενεργοί παραγωγοί σύκων είναι γύρω στους 2.000, όμως, οι 1.050 είναι μικροί - παράγουν από 15 μέχρι 500 κιλά. Η μεγάλη ποσότητα των σύκων είναι σε λίγους παραγωγούς».
Για τη φετινή παραγωγή εκτίμησε ότι «θα ξεπεράσουμε την περσινή ποσότητα, τους 2.500 τόνους». Διευκρίνισε πως «ήταν και είναι καλές οι καιρικές συνθήκες και τώρα παίρνουμε και τα σύκα από τις όψιμες περιοχές». Είπε πως μέχρι και τη Δευτέρα είχαν μπει στα απεντομωτήρια 1.700 τόνοι, ότι μέχρι τέλος του μήνα θα κλείσουν τα απεντομωτήρια -ήδη κάποια υπολειτουργούν- και παρατήρησε: «Είναι καλή χρονιά, με καλή ποιότητα, με σύκα καθαρά που δεν έχουν έντομα. Φέτος δε βγάλαμε απόσυκα, γιατί δεν είχαμε ζημιές».
Τέλος, ενημέρωσε ότι «έχουν φύγει φορτία για Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, κυρίως σύκα πρώτης ποιότητας, ενώ ξεκίνησαν και οι εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης».


NEWSLETTER