Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 20:48

Από 1,10 έως 1,20 ευρώ η τιμή του φιστικιού

Γράφτηκε από τον
Από 1,10 έως 1,20 ευρώ η τιμή του φιστικιού

Από 1,10 έως 1,20 ευρώ πωλείται το φιστίκι που βγαίνει στον Μπουρνιά.    Το 1,20 θεωρείται από τους παραγωγούς καλή τιμή, ενώ το 1,10 είναι το όριο για ένα μεροκάματο.

Από κει και κάτω τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Η ποιότητα της φετινής παραγωγής είναι πολύ καλή, ενώ η απόδοση κυμαίνεται από μέτρια έως ικανοποιητική.
Αυτή είναι η εικόνα που καταγράψαμε στα κτήματα του Μπουρνιά, όπου παραγωγοί σάκιαζαν το προϊόν και το ετοίμαζαν για να το παραδώσουν σε τοπικό έμπορο ο οποίος ασχολείται και με ξηρούς καρπούς.
«Από 1,15 μέχρι 1,20 είναι η τιμή του», μας είπε ο Σπύρος Παντελόπουλος και σημείωσε: «Η ποιότητα είναι 3Α. Η παραγωγή σε απόδοση είναι μέτρια, λόγω των καιρικών συνθηκών και των σπόρων».
Η Σταματούλα Τσελίκη ανέφερε ότι «η τιμή είναι από 1,10 έως 1,15 ευρώ» και παρατήρησε: «Είναι καλή η ποιότητα και η παραγωγή σε καλά επίπεδα, όπως ήταν πέρσι. Μόνο που πέρσι είχε 1,20 ευρώ. Είναι καλούτσικο εισόδημα το φιστίκι, δίνει ένα μεροκάματο».
Ο Παναγιώτης Φραγκισκάκης είπε ότι «η κυρίαρχη τιμή είναι το 1,10, ενώ πέρσι ήταν 1,20» και επιβεβαίωσε πως τα φιστίκια φέτος «είναι ποιοτικά, πολύ καλά». Εκτίμησε ότι οι αποδόσεις είναι μέτριες κι επεσήμανε: «Να μην πέσει κάτω από 1,10. Το 1,20 είναι ιδανική τιμή».

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ

Την περιοχή του Μπουρνιά επισκέφτηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο και συνάντησαν παραγωγούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας, ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι «επειδή η καλλιέργεια φιστικιού έχει μακρά παράδοση στην περιοχή, πρέπει να γίνει μελέτη και να κατοχυρωθεί ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), ώστε να αποκτήσει ταυτότητα το προϊόν και συνεπώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Ο κ. Αντωνόπουλος συμφώνησε και είπε ότι «ο συνεταιρισμός θα προχωρήσει για τη σύνταξη σχετικής μελέτης, γιατί θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα η κατοχύρωση για το φιστίκι ως προϊόν ΠΓΕ».


NEWSLETTER